Att installera en luft/luft-värmepump

Vi rekommenderar alltid att luft/luft-värmepumpen monteras av en certifierad installatör. Här ger vi en översiktlig beskrivning för att du ska kunna få en bild av hur arbetet går till.

Innedel och utedel

Luft/luft-värmepumpen består av två huvudsakliga delar: en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen hämtar upp energi ur utomhusluften medan inomhusdelen sprider den uppvärmda luften inne i huset. 

Det största ingreppet vid installation av en luft/luft-värmepump är ett hål på cirka 7 cm som måste tas upp för slangar, ledningar och dränering. Utedelen moteras med vibrationsdämpare. 

Placering

Luft/luft-värmepumpen kommer bäst till sin rätt om bostaden har en öppen planlösning. Detta beror på att värmen sprids genom en fläkt som sitter monterad i inomhusdelen.

Tack vare den så kallade coanda-effekten blir spridningen av värme och kyla inomhus behaglig: värmen sprids längs väggarna och utmed golvet för att sedan stiga uppåt, medan kylan sprids längs taket och faller nedåt, så att inget kallt drag uppstår. 

Thermia Aura - byggd för nordiskt klimat

Thermia Aura är en nyutvecklad luft/luftvärmepump som är byggd för vårt nordiska klimat. Tack vare sitt smidiga utförande och sina smarta funktioner är den perfekt som kompletterande värmekälla för såväl villan som fritidshuset. Med sitt låga höjdmått (26 cm) är innedelen mycket lättplacerad, t.ex. över entrédörrar.

Den kan mer än halvera din uppvärmningskostnad. Hur stor besparingen blir beror på husets storlek, planlösning och var i landet det ligger. Thermia Aura ger en effektiv energibesparing ända ner mot – 30 °C, vilket ger kostnadseffektiv värme när du behöver den som mest. Dessutom kan den ge skön svalka i huset under den varmare delen av året.

Läs mer om Thermia Aura

Fler frågor? Kontakta en återförsäljare

Det bästa sättet att få svar på alla frågor du har kring luft/luft-värmepump, är att boka ett kostnadsfritt hembesök från en av våra återförsäljare. Då kan ni kontrollera saker och ting på plats, diskutera installation, placering och kostnader. 

Boka ett hembesök

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)