Grunderna på två minuter

Det är mycket man behöver sätta sig in i när man ska köpa värmepump. Det är många nya uttryck och en hel del saker man inte kände till innan. För dig som är en riktig nybörjare kommer här en introduktion – de viktigaste grunderna på två minuter.

En värmepump utvinner lagrad solenergi

Solen är källan till allt liv, och dess värme ger mängder av gratisenergi som lagras i luften, berggrunden, marken och i våra vattendrag. En värmepump är ditt verktyg för att ta del av denna förnybara gratisenergi. Genom att hämta och utvinna värme effektivt kan din uppvärmningskostnad minska rejält - i vissa fall med ända upp till 85 procent.

Likt ett batteri kan vår planet lagra energi – fast när det gäller jordklotet är det solenergi som lagras när solen värmer upp berg, ytjord, luft och vatten. Det är denna lagrade solenergi som din värmepump tar tillvara – när som helst under året och under dygnets alla timmar.

Vi kan börja med att dela in värmepumpar i två kategorier:

Värmepumpar för bergvärme/jordvärme/sjövärme samt luftvärmepumpar.

Kategori 1: Bergvärme, jordvärme och sjövärme

För bergvärme, jordvärme och sjövärme används samma värmepumpar. Det enda som skiljer är vilken energikälla man kopplar till sin värmepump. Din värmepump omvandlar energin från respektive energikälla till värme, som överförs till husets vattenburna värmesystem.

Gemensamt för dessa värmepumpar är också att de ger ett heltäckande värmesystem som även producerar det varmvatten du får ut i vattenkranen. Varmvattnet lagras i värmepumpens varmvattenberedare, vilket innebär att varmvatten alltid finns redo när du behöver det. 

Bergvärme

En bergvärmepump hämtar sin energi från berggrunden (via en vätskeslang som ligger nedsänkt i ett borrhål).

Jordvärme

En jordvärmepump arbetar på exakt samma sätt som en bergvärmepump, den enda skillnaden är att den hämtar sin energi från ytjorden (via en vätskeslang som ligger nergrävd ca en meter under marken) istället för ur ett borrhål.

Sjövärme

En sjövärmepump arbetar på exakt samma sätt som en bergvärmepump och en jordvärmepump, skillnaden är att den hämtar sin energi från en vätskeslang som sänkts ner i vatten (t.ex. en sjö eller ett vattendrag).

Kategori 2: Luftvärmepump

Det finns tre olika typer av luftvärmepumpar - luft/vatten-värmepump, luft/luft-värmepump och frånluftsvärmepump. 

Gemensamt för dem är att de hämtar energin från luften, i övrigt skiljer sig de tre varianterna åt ganska mycket.

Luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-värmepump hämtar energi från utomhusluften. Energin omvandlar till värme som överförs till husets element eller golvvärme.

En luft/vatten-värmepump producerar även det varmvatten som du får ut i vattenkranen. Varmvattnet lagras i värmepumpens varmvattenberedare, vilket innebär att varmvatten alltid finns redo när du behöver det.

Våra luft/vatten-värmepumpar ger dig ett heltäckande värmesystem.

Luft/luft-värmepump

En luft/luft-värmepump utvinner energi från utomhusluften. Denna energi som omvandlas till värme eller kyla som sedan sprids inomhus med hjälp av en fläkt.

En luft/luft-värmepump kan inte producera varmvatten och är ett komplement till annan uppvärmning.

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump återvinner energi ur husets ventilationsluft och återför värmen till husets värmesystem. Du får en komplett lösning som ger dig värme, varmvatten,ventilation och värmeåtervinning i en och samma enhet.

Värt att notera

Vattenbaserat värmesystem

Om du vill installera bergvärmepump, jordvärmepump, sjövärmepump eller luft/vatten-värmepump, så behöver du ett vattenbaserat värmesystem (vilket innebär att uppvärmningen görs via vattenelement eller golvvärme).

En stor del av husen i Sverige har redan vattenbaserade värmesystem. Skulle ditt hus inte ha det, så finns ändå möjligheten att installera ett vattenbaserat värmesystem i  samband med du får din värmepump installerad. Detta kostar visserligen en del extra, men glöm inte att du ganska snart kommer att ha tjänat in dessa pengar tack vare sänkt uppvärmningskostnad, plus att husets värde ökar med ett vattenburet värmesystem. 

Utvinner förnybar gratisenergi

Den energi som en värmepump tar tillvara utgörs av ren solenergi, vilken lagras i berg, jord, vatten och luft. Det innebär att värmepumpar är en förnybar energikälla. För att fungera behöver dock en värmepump även en viss mängd elenergi, den går åt för att driva de elektriska komponenter som ingår i din värmepump. Generellt kan man säga att en värmepump behöver ungefär 1 del elenergi för att kunna utvinna 4 delar lagrad solenergi.

Minimalt behov av skötsel

En värmepump behöver minimalt med skötsel och underhåll. Om den installeras korrekt ska du nästan kunna glömma bort att du har den. Den ska fungera varje dag året runt, medan du har det varmt och bekvämt i hemmet.

Fler användningsområden för din värmepump

Genom att utrusta din värmepump med extra tillbehör kan du öka användningsmöjligheterna, t.ex. kan du låta den värma poolen till låg kostnad eller varför inte låta den kyla ditt hus under sommaren till en betydligt lägre kostnad än med traditionell luftkonditionering. En annan uppskattad tilläggsfunktion är att kunna styra din värmepump på distans.

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar för installationen av din värmepump. Vi hjälper dig även att beräkna ROT och din framtida besparing.

Jag vill begära offert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att köpa värmepump? Vi hjälper dig gärna med kostnadsfri rådgivning.

Jag vill ha rådgivning

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Prata med en Expert

Din lokala expert hjälper dig gärna med goda råd när du funderar på att skaffa värmepump – helt kostnadsfritt!

Jag vill prata med en expert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4