Att byta ut en äldre värmepump

En värmepump är byggd för att leverera värme och varmvatten utan problem i många, många år. Men inte ens vi på Thermia kan utlova evigt liv. Förr eller senare kommer dagen då värmepumpen måste bytas ut.

När den där dagen slutligen kommer, så kan det vara frestande att gå ned i pannrummet, titta vad som står där och sedan bara be installatören att komma och sätta dit en likadan. Det är dock en ganska dålig idé, normalt sett. Ofta har värmepumpen gjort sitt jobb i minst 20 år, och på den tiden kan det hinna hända mycket. Du kanske har byggt till huset eller inrett vinden? Skaffat pool eller byggt garage? Installerat golvvärme? 

De förändrade förutsättningarna kan innebära att den äldre värmepumpen är för klen för att leverera den effekt som ditt hus behöver. Det kan i sin tur innebära att du som har bergvärme behöver undersöka om ditt borrhål är tillräckligt djupt.

Om det skulle visa sig att borrhålet inte levererar tillräckligt, kan man behöva borra igen. Men ofta fungerar det alldeles utmärkt att utnyttja det befinliga borrhålet. Våra nyaste modeller, som är utrustade med inverterstyrd kompressor, är extra bra på att så effektivt som möjligt ta tillvara kapaciteten i ett befintligt borrhål. 

Kontentan är att det behövs en ny kalkyl för att säkerställa att du gör bästa möjliga investering - rätt anppassad utifrån ditt värmesystem, ditt borrhål och ditt aktuella behov. Enklaste sättet att få hjälp med en sådan kalkyl är att kontakta en av våra återförsäljare.

Boka kostnadsfritt hembesök

Kontakta någon av våra återförsäljare för ett kostnadsfritt hembesök - då får du reda på vilken typ av utbyteslösning som passar bäst i just ditt fall. 

Hitta återförsäljare

Köp bergvärmepump nu - 55-tums Smart-TV ingår!

Köp en ny berg-/jord-/eller sjövärmepump från Thermia innan den 31 mars, så får du en Samsung 55-tums 4K Ultra-HD Smart-TV på köpet.