Kundreferenser: Bergvärme

Här kan du läsa berättelser från några av våra kunder, om deras förutsättningar och hur mycket de sparar med bergvärme.

Familjen Höjenberg:
Glad att slippa elpannan – och fjärrvärmen

Villa: 70-tals-villa i Örebro
Boyta: 340 m2
Ort: Örebro
Personer i hushållet: Två barn och två vuxna
Värmepump installerad: 2016
Typ av värmepump: Thermia Diplomat Inverter
Tidigare uppvärmning: Elpanna

När familjen Höjenberg köpte den stora 70-talsvillan i Örebro, var det en äldre elpanna som stod för värmen. Inledningsvis gjorde den sitt jobb utan problem, men sedan kom vintern.

–  Vi hade några riktigt kalla vinterdagar, med ner mot 20 minusgrader. När vi kom hem en eftermiddag så hade säkringen gått. Det var 14 grader i huset, berättar Daniel Höjenberg.

För familjen Höjenberg fanns det egentligen bara ett alternativ: bergvärme. Bland annat på grund av tomtens utseende, men också med tanke på vad man hört från bekanta. Tidigare bodde familjen i en bostad med fjärrvärme. Det var inte aktuellt den här gången:

–  Nej, vi är glada att slippa det. Det kändes inte bra att vara helt utlämnad till att någon annan bestämmer priserna.

Familjen kontaktade två olika värmefirmor, däribland Thermias återförsäljare i regionen. Dialogen präglades av förtroende, och själva installationen gick mycket smidigt. Efter återförsäljarens rekommendation föll valet på Thermia Diplomat Inverter L, med en extra varmvattenberedare för att säkra familjens behov.

 

När man jämför elräkningen med samma period året innan ligger kostnaden 50-60 procent lägre – och då jämför man med en period då familjen inte ens hunnit flytta in. Värmen var visserligen påslagen, och det pågick en del renoveringsarbeten, men om man jämfört med en period då huset varit bebott av en hel familj – då hade skillnaden med största sannolikhet varit ännu större.

Driftsäkerheten har också varit på en helt annan nivå. Med värmepumpen behöver man inte oroa sig för att huset ska vara utkylt när man kommer hem.
–  Jag har inte ägnat en tanke åt det, ärligt talat. Inte överhuvudtaget. Det bara fungerar.

Paret Grundberg:
Värmepumpen har värmt huset sedan 1979


Villa: 1,5-plansvilla
Boyta: 110 m2 (värmepumpen värmer 300 m2)
Ort: Husum
Personer i hushållet: Två vuxna
Värmepump installerad: 1979
Typ av värmepump: JBC 400
Tidigare uppvärmning:

Från början var tanken att huset skulle värmas med vedpanna, men så blev det inte. Istället installerade paret Grundberg värmepump. Det var 1979, och pumpen går än idag.

–  Jag minns faktiskt inte varför det blev så, men jag tillhör en gruppbebyggelse på nio hus. Husen byggdes samtidigt och vi satte in värmepumpar allihop.

Utöver att husen försågs med värmepumpar, var de välisolerade och försedda med en speciell typ av reglar som skulle bryta köldbryggorna. Det var helt i tidens anda, då oljekrisen under 70-talets första hälft väckt intresset för energieffektiva lösningar.

–  Vi värmer upp cirka 300 kvadratmeter, inklusive garage och allt. Årsförbrukningen ligger väl på 16 000  – 17 000 kWh per år.

Eftersom paret Grundberg aldrig haft någon annan värmeanläggning så finns det inga hårda fakta att jämföra med. Men paret Grundberg är övertygade om att de sparat många tusen genom åren, tack vare värmepumpen:

–  Vi hade nog haft minst det dubbla med en annan typ uppvärmning.

Thermias värmepumpar är kända för hög kvalitet och det återspeglar sig även i livslängden. En värmepump som närmar sig 40-årsstrecket tillhör inte vanligheterna, men Leif Grundberg är ändå lite tveksam till att byta ut sin gamla trotjänare.

–  Nyare pumpar har ju bättre styrning och så där, så egentligen borde man kanske byta. Men jag vill se hur länge den går!

Begär en offert

Bli nöjd med bergvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Paret Berglund-Westergren
– valde bergvärme framför pellets

 

Villa: Trähus från 1920-talet
Boyta: 130 m2
Ort: Huddinge
Personer i hushållet: Två vuxna
Värmepump installerad: 2006
Värmekälla: Bergvärme
Typ av värmepump: Diplomat Duo
Tidigare uppvärmning: Oljepanna, 2,8 kubik/år, ca 30 000 kr/år

Det ska inte kosta 30 000 kronor per år för att värma upp en villa på 130 m2. Det var åtminstone vad paret Berglund-Westergren kom fram till när de för ett par år sedan började se sig om efter nya alternativ. Till slut stod valet mellan bergvärme och pellets.

Bergvärme verkade bekvämare och pellets kändes för "meckigt". Vårt hus är ganska dåligt isolerat och vi ville använda så lite el som möjligt, berättar Lennart. Därför var det naturligt att välja en större bergvärmepump samt att borra djupare än normalt, för att kompensera och vara på den säkra sidan.

Paret är mer än nöjda med sin värmepump. Snittförbrukningen ligger på 6 500 kWh, vilket är en rejäl sänkning av kostnaderna. Men varför var det just Thermia som fick äran att leverera bergvärme?

Beslutet att byta till bergvärme fattades hastigt under en kall och snöig vintermånad. Oljan i tanken var på väg att ta slut, och det bestämdes att det var nu bytet skulle ske. Redan från början blev det tydligt att de hade fått rätt intryck av återförsäljaren. Och den goda kontakten har fortsatt fram till i dag.

- Innan vår värmepump var levererad såg återförsäljaren till hade vi hade nog med olja för att klara oss fram till installationen. Själva installationen gick friktionsfritt och tack vare snön och den frusna marken blev det inte några avtryck i trädgården efter maskinerna. Vi är verkligen tacksamma över deras servicenivå.

I dag har vi högre värme i hela huset. Bergvärme har gett en mycket bättre komfort men trots det har vi avsevärt lägre kostnader. Allt har bara tickat och gått, ingen skötsel. Det enda vi har behövt tänka på är vilken värmekurva vi skall välja för att det ska passa vårt hus.

Familjen Wigren-Jakobsson
– nu räcker varmvattnet till hela familjen

 

Villa: Enplanshus med inredd källare, byggår 1969
Boyta: 127 m2 plus 153 m2 biyta
Ort: Örebro
Personer i hushållet: Två vuxna, fyra tonåringar och en tolvåring
Värmepump installerad: Mars 2009
Värmekälla: Bergvärme
Typ av värmepump: Diplomat Optimum G2
Tidigare uppvärmning: Vattenburen el, drygt 50 000 kr/år

Skyhöga elräkningar och ständiga problem med brist på varmvatten var huvudorsaken till att familjen Wigren Jakobsson bytte till bergvärme.

Varmvattentillgången är ju en viktig del i att få ihop vardagslogistiken för en stor familj. Och i Diplomat Optimum G2 har de fått en av marknadens absolut effektivaste lösningar för att få mycket och varmt vatten. Samtidigt ger det en rejäl sänkning av uppvärmningskostnaden.

- Förut var det max två av oss som kunde duscha i följd, sedan fick vi vänta i flera timmar på att varmvattnet skulle fyllas på. Och när elräkningen trots det är så dyr - ja, då är det inte kul, minns Helena Wigren.

I dag är situationen en helt annan tack vare bergvärme. Trots tonåringar med mycket träningar, är bristen på varmvatten ett minne blott. Samtidigt räknar familjen med en besparing på drygt 30 000 kronor per år.

Från början tog familjen kontakt med ett flertal återförsäljare av bergvärme. När valet föll på Thermia tog det knappt tre veckor innan allt var installerat och klart.

Alla gjorde likvärdiga besparingskalkyler, men Thermia gav oss bäst pris. Dessutom var de duktigast på att svara på våra frågor. När vi bestämde oss gick allt fort och smidigt, vi visste hela tiden när de skulle komma och allt följde tidsschemat. Vi är oerhört nöjda och ser vi fram emot en lång relation med vår bergvärmepump.

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på bergvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med bergvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om bergvärme

Se de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME