Thermia lanserar ny tjänst för timprisstyrning: Optimerar driftskostnaden i vinter

Pressmeddelande 20231205

Trots att experter vittnar om en stabilare vinter är det få som har hunnit glömma förra årets skenande elpriser. Nu lanserar Thermia tjänsten Smart Price som underlättar för värmepumpsägare att optimera sin driftskostnad – både för plånboken och miljön.

Thermia, med över 200 återförsäljare i Sverige, har länge legat i framkant när det gäller hållbara värmelösningar. Nu lanserar den svenska pionjären inom värmepumpar timprisstyrningstjänsten Smart Price som låter kunder få bättre kontroll över sina kostnader. Smart Price är en kostnadsfri tilläggstjänst som planerar och anpassar värmepumpens värme- och varmvattenproduktion efter timpriset från elbörsen Nord Pool.

– Thermia har alltid fokuserat på produkter för effektiv, hållbar och klimatsmart uppvärmning, och Smart Price är inget undantag. Tjänsten innebär att värmepumpen värmer hus och varmvatten lite extra när elpriset är lågt och mindre när elpriset är högre. På så sätt kan en del av elförbrukningen flyttas från tider med högt timpris till tider då elpriset är lägre, säger Lars Gyllander, försäljningsdirektör på Thermia.

En kostnadseffektiv och innovativ energikälla

Trots att branschen vittnar om bättre förutsättningar och en stadigare vinter än föregående år är det ändå ett bra läge att se över sin energiförbrukning och uppvärmningskälla, enligt ett uttalande från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP). 

Detta speglas även i bergvärmepumpsförsäljningen som ökat med 34 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående år. Utöver att gynna den individuella ekonomin belyser SKVP också värmepumpen som en viktig del i energieffektiviseringen av Europa, något som Thermia ställer sig bakom.

– På Thermia har vi alltid fokuserat på att leverera en så kostnadseffektiv och innovativ energikälla som möjligt. Att investera i en värmepump är ett bra val för att minska sina kostnader men är också ett sätt att stötta den nödvändiga övergången till hållbara energilösningar, säger Lars Gyllander.

Små justeringar som gör stor skillnad

Som värmepumpsägare finns det flera enkla sätt att se över sin elförbrukning, till exempel genom att ansluta sig till Thermias timprisstyrningstjänst. Andra åtgärder kan vara att undvika direktvärmande el via golvvärme eller att sänka inomhustemperaturen, något som kan göra stor skillnad.

– Generellt brukar man säga att en grad minskar energianvändningen med fem procent, men med en bergvärmepump kan justeringen leda till så mycket som en tioprocentig minskning. Genom att uppmana våra kunder att se över sina vanor hoppas vi fortsätta driva utvecklingen mot en hållbar framtid, avslutar Lars Gyllander.

Smart Price är en tilläggstjänst inom Thermias tjänst för distansstyrning, Thermia Online. För att dra ekonomisk nytta av timprisstyrning av värmepump behöver också användaren ha ett timprisbaserat elavtal med sin elleverantör.

Läs mer:
Läs mer om timprisstyrning med Smart Price.

Fler tips och råd för värmepumpsägare kring elförbrukning, styrning och elavtal.

Smart Price stödjs av följande värmepumpsmodeller från Thermia:
Atlas, Calibra/Calibra Eco, Diplomat Inverter, Athena, Mega. Fler modeller kan tillkomma efter hand.

Kontaktperson: 
Lars Gyllander, försäljningsdirektör, lars.gyllander@thermia.se +46 70 982 86 15