Thermia JBC: 50 år av smart uppvärmning från en orange hjälte

Pressmeddelande 20231013

Det är en speciell tid för det svenska värmepumpsföretaget Thermia, startat 1923. Det hundraåriga bolaget var en av pionjärerna inom branschen och har genom åren stått för några av de mest banbrytande värmelösningarna. 2023 är särskilt betydelsefullt eftersom det också markerar 50 år sedan den legendariska värmepumpen JBC såg dagens ljus, den första integrerade värmepumpen någonsin.

Året var 1973, mitt i 70-talets oljekris, och världen sökte desperat efter mer energieffektiva och hållbara lösningar för att värma sina hem. När JBC lanserades samma år blev det en tydlig gamechanger. Den banbrytande värmepumpen var långt före sin tid och skulle komma att omdefiniera hela branschen. Med sin för tiden moderna konstruktion, och förmåga att utnyttja förnybara energikällor, blev JBC snabbt en favorit för både hushåll och professionella installatörer. Dess tidstypiska orangea färg gav den en futuristisk framtoning och den erbjöd inte bara värme och varmvatten, utan inbyggd och avancerad styrning – allt i en och samma enhet.
– Innan JBC kom, krävde en värmepumpsinstallation att flera lösa komponenter skulle installeras och kopplas samman i kundens källare. Med JBC fick man en tydlig och lättplacerad produkt i ett prydligt skåp. Det dröjde många decennier innan denna typ av lösning blev standard i branschen vilket tydligt visar på Thermias bidrag till att forma framtiden, säger Patrik Olsson, Director Product Portfolio på Thermia.

Utvecklingen av värmepumpsteknologi
Under 1970- och 1980-talet utvecklades värmepumpsteknologin avsevärt. Effektivare värmeväxlare, nya köldmedia och avancerade styrsystem blev standard. På 1990- och 2000-talet fortsatte utvecklingen, särskilt inom bergvärmepumpar med förbättringar av borrning och installation av energikällor. Även användningen av kapacitetsreglerade kompressorer och mer avancerade styrsystem blev verklighet. Idag används värmepumpar i en mängd olika tillämpningar, från bostäder till stora kommersiella fastigheter.

 

Med hållbarhet i fokus
Om JBC var det teknologiska genombrottet är bergvärmepumparna Atlas och Calibra Eco hjältarna i vår tid. Med Atlas som var först på marknaden med ett SCOP över 6.0 (6.15, Seasonal Coefficient Of Performance ) och Calibra Ecos mycket låga GWP-värde (Global Warming Potential), representerar båda produkterna Thermias kontinuerliga engagemang för hållbarhet.
– Vi har hela tiden blicken framåt och drivs av vår vision att alltid ligga steget före i utveckling av innovativa värmepumpar, säger Patrik Olsson om Thermias fortsatta resa.

För framtidens värmebehov
Med 100 år av banbrytande innovationer och produkter bakom sig är Thermia redo att möta framtidens utmaningar. Genom att ständigt söka nya sätt att skapa effektiva och hållbara värmelösningar fortsätter Thermia att vara en pålitlig föregångare inom branschen.
– Vi känner stolthet och glädje över att vara en del av Thermias framstående historia och ser fram emot hur företaget kommer bidra till framtidens uppvärmning. I en värld där energieffektivitet och hållbarhet är i fokus kommer vi på Thermia fortsätta att sträva efter att utveckla värmepumpsteknologin, och forma framtiden för värme i våra hem och samhällen, avslutar Patrik Olsson.

För mer information: thermia.se/100/JBC

Kontaktperson: Lars Gyllander, försäljningsdirektör, lars.gyllander@thermia.se, +46 70 982 86 15

 

Thermia JBC, den första värmepumpen med uppvärmning, varmvattenberedare och styrning i samma enhet som lanserad 1973. Här i orange originalutförande och en senare modell i vitt. 

Om Thermia
Thermia AB utvecklar och tillverkar värmepumpar som tillvaratar den naturliga energin i berg, mark, sjö, vatten och luft.  Thermia driver egen utveckling och tillverkning av framtidens värmelösningar i värmländska Arvika och har funnits sedan 1923 – 100 år av innovation. Thermias vision är att alltid vara steget före och har idag cirka 320 medarbetare, finns i 15 länder med mer än 200 återförsäljare över hela Sverige.