Hur fungerar bergvärme?

En bergvärmepump använder värme från solen som lagrats i berggrunden för att värma upp din bostad eller fastighet. Men hur går det till? Här går vi igenom hur bergvärme funkar.  

Hur fungerar bergvärme?

  1. Ett hål som är 100–200 meter djupt borras
  2. En slang med cirkulerande vätska sänks ned i hålet
  3. Bergvärme lagrad från solen värmer upp vätskan
  4. Den värmda vätskan pumpas upp till huset
  5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
  6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen för att hämta värme

Berggrunden fungerar som ett enormt batteri för solens energi. För att vi ska kunna ta tillvara på denna bergvärme behöver vi borra ett hål ner i berggrunden, normalt 100–200 meter djupt. En kollektorslang med cirkulerande vätska sänks ner i hålet. Vätskan värms upp av den lagrade solvärmen i berggrunden och resultatet blir att bergvärme hämtas upp från borrhålet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen med maximal effektivitet av en bergvärmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem.

Efter att vätskan lämnat ifrån sig sin värme till värmepumpen, pumpas den återigen ner i borrhålet för att hämta ny bergvärme. Jordvärme fungerar på ett liknande sätt, men här cirkulerar vätskan istället i en lång kollektorslinga som ligger nedgrävd på cirka en meters djup under markytan.

Solenergin som lagras i berggrunden är i det närmaste obegränsad. Ibland hör man påståenden om att värmen riskerar att ta slut om för många i ett visst grannskap borrar efter bergvärme, men det stämmer inte. Det enda man behöver tänka på är att två borrhål inte bör ligga alltför nära varandra, ett avstånd på minst 20 meter är att föredra.

Det är ett förenklat svar på hur bergvärme fungerar – en genial idé som mognat och förfinats i tekniken. Om du vill gå ännu djupare kan du se vår tekniska beskrivning av hur utvinningen av värme går till inuti en värmepump.

Hur mycket kan du spara?

Nu vet du hur bergvärme fungerar. Men hur mycket kan du spara på att byta till bergvärme? Gör en enkel kalkyl!

EKONOMI OCH KALKYL

Så går en installation till

Låt oss gå igenom det, steg för steg. Det är en smidigare och snabbare process än man kan tro att installera bergvärme.

ATT INSTALLERA BERGVÄRME

Fördelar och nackdelar

Det är så klart mest fördelar, men finns det även nackdelar med bergvärme? Innan du bestämmer dig kan det vara skönt att veta.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Allt du behöver veta om bergvärme

Stora Värmepumpsboken innehåller det mesta du behöver veta om hur bergvärme fungerar. Beställ ditt exemplar så kan du bläddra i lugn och ro hemma. Boken kostar inget, allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan så kommer den hem i din postlåda.