Hur fungerar bergvärme?

En bergvärmepump värmer upp en bostad eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i berggrunden. Men hur fungerar bergvärme egentligen?  

Hur fungerar bergvärme?

  1. Ett hål på mellan 100 och 200 meter borras
  2. I hålet sänks en slang ned där vätska cirkulerar
  3. Vätskan värms upp av bergvärme lagrad från solen
  4. Uppvärmda vätskan pumpas upp till huset
  5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
  6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen

För att kunna ta tillvara bergvärme borras ett hål i berggrunden, normalt är hålet mellan 100 och 200 meter djupt. I hålet sänker man ned ett rör i vilket vätska cirkulerar. Vätskan värms upp av berggrunden – och resultatet blir att bergvärme hämtas upp från borrhålet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen av en bergvärmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem.

Efter att vätskan lämnat ifrån sig sin värme till värmepumpen, pumpas den återigen ner i borrhålet för att värmas upp på nytt. Jordvärme fungerar på ett liknande sätt, men här cirkulerar vätskan istället i en lång kollektorslinga som ligger nedgrävd på cirka en meters djup under markytan.

Solenergin som lagras i berggrunden är i det närmaste obegränsad. Ibland hör man påståenden om att värmen riskerar att ta slut om för många i ett visst grannskap borrar efter bergvärme, men det stämmer inte. Det enda man behöver tänka på är att två borrhål inte bör ligga alltför nära varandra, ett avstånd på minst 20 meter är att föredra.

Det är ett förenklat svar på hur bergvärme fungerar. Om du vill veta mer har vi även en mer teknisk beskrivning av hur utvinningen av värme går till inuti en värmepump.

Hur mycket kan du spara?

Nu vet du hur bergvärme fungerar. Men hur mycket kan du spara på att byta till bergvärme? Gör en enkel kalkyl!

EKONOMI OCH KALKYL

Så går en installation till

Låt oss gå igenom det, steg för steg. Det är en smidigare och snabbare process än man kan tro att installera bergvärme.

ATT INSTALLERA BERGVÄRME

Fördelar och nackdelar

Det är så klart mest fördelar, men finns det även nackdelar med bergvärme? Innan du bestämmer dig kan det vara skönt att veta.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Allt du behöver veta om bergvärme

Stora Värmepumpsboken innehåller det mesta du behöver veta om du funderar på att skaffa bergvärme. Beställ ditt exemplar så kan du bläddra i lugn och ro hemma. Boken kostar inget, allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan så kommer den hem i din postlåda.