Installera bergvärme - steg för steg

Att installera bergvärme från Thermia innebär att du får hjälp av kvalificerade personer längs hela kedjan - alltifrån de tillverkade produkterna till färdigt värmesystem.

När du ska installera och borra bergvärme är det din återförsäljare som har totalansvaret. Arbetet brukar klaras av rätt snabbt, ofta på några dagar. Normalt behöver värmen bara vara avstängd ett par timmar. För dig som kund ska det vara en enkel procedur att installera bergvärme.

Vi på Thermia är specialister på att tillverka värmepumpar. Därför ser vi också till att våra återförsäljare är specialister på att installera bergvärme.

HITTA NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

Nedan ser du hur en typisk installation av en bergvärmepump går till. Våra lokala återförsäljare har alltid det övergripande ansvaret och de väljer i sin tur kunniga underentreprenörer inom områden som exempelvis borrning och el.

Thermia-återförsäljaren ansvarar för hela arbetet kring din värmepump. På grund av lokala variationer kan det ta olika lång tid att installera bergvärme. I normala fall rör det sig om ett par dagar för borrning, nedmontering av befintlig panna samt pumpinstallation. Oftast behöver värmen inte vara avstängd mer än några få timmar. Detta tack vare att våra värmepumpar innehåller en elpatron, vilken kan användas för att ge värme innan anslutningen till borrhålet är klar.

Installation 

Thermia är en av få aktörer på den svenska marknaden som arbetar med ett eget återförsäljarnät. Det innebär att du som kund får hjälp av kvalificerade personer längs hela kedjan - alltifrån de tillverkade produkterna till färdig installation.

När det gäller installationen är det din återförsäljare som har totalansvaret. Arbetet brukar klaras av rätt snabbt, ofta på ett par dagar. Normalt behöver värmen bara vara avstängd ett par timmar. För dig som köpare är installationen en enkel procedur.

Installation av bergvärme i 10 steg

1

Utomhusarbetet startar i samband med att borrfirmans borr-rigg anländer. OBS! Alla ansvarsfulla borrfirmor lägger ut markskydd innan de kör in på tomten.

2

Ett hål borras ner i berget.

3

Den del av hålet som ligger över berggrunden fodras med sammansvetsade stålrör.

4

Via en specialrigg sänks en slang fylld med brinevätska ner i hålet. Sedan återstår att forsla bort borrutrustningen. Trots att skyddsplattor har använts för att skona marken kan tomten behöva viss vård i form av till exempel kompletteringssådd av gräsfrö.

5

Vem som utför grävarbetet för slangarna från borrhålet till fastigheten varierar. Ofta väljer villaägaren själv att stå för den insatsen.

6

Inomhusarbetet börjar med att den gamla pannan demonteras.

7

Den nya värmepumpen ställs på plats.

8

På knappt en dag brukar man komma så långt att värmepumpens elpatron kan påbörja uppvärmning av radiator- och tappvarmvatten.

9

Nästa moment består i att dra rören mellan värmepumpen och den plats i ytterväggen där borrhålsslangarna kommer in.

10

När anslutningen utförts fylls rören med brinevätska, som sedan pumpas runt i systemet under ett par timmar. Detta för att ta bort eventuell luft. Elmontören ansluter värmepumpen till villans elcentral. Nu är allt klart och ägaren får en ordentlig genomgång om hur värmepumpen ska skötas. Svårare än så är det inte att installera bergvärme!

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar när du ska installera bergvärme. Vi beräknar ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara på att installera bergvärme? Gör en enkel kalkyl!

EKONOMI OCH KALKYL

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att i investera i bergvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)