Fakta: Luft/luft-värmepump

En luft/luft-värmepump kan ge stor besparing i till exempel villor med direktverkande el eller fritidshus. Här förklarar vi mer om hur en luft/luft-värmepump fungerar, teknikens för- och nackdelar samt frågan om kostnad och pris.

Hur fungerar en luft/luft-värmepump?

Om du inte kan borra efter bergvärme eller gräva för jordvärme så kan en luft/luft-värmepump vara det perfekta alternativet för dig. På samma sätt som övriga värmepumpar utvinner en luft/luft-värmepump energi, men i detta fall från utomhusluften. Genom kompressorteknik utvinner man den lilla mängd värme som finns i luften under årets kallare månader och sprider den sedan inomhus med hjälp av en fläkt. Det kompakta måttet på innedelen gör den lättplacerad, exempelvis över en entrédörr.

Thermias luft/luft-värmepumpar förbättrar även inomhusmiljön genom att aktivt rena inomhusluften, dessutom kan funktionen omvändas för att ge skön svalka i huset under den varmare delen av året.

En luft/luft-värmepump kan mer än halvera uppvärmningskostnaden för en villa eller ett fritidshus. Hur stor besparingen blir beror på husets storlek, planlösning och var i landet det ligger. Den bör dock endast ses som ett komplement till annan uppvärmning, eftersom denna teknik inte har kapacitet att producera varmvatten. Men en luft/luft-värmepump kan verkligen ge stor besparing i till exempel villor med direktverkande el.

Fördelar och nackdelar med luft/luft-värmepump

Luft/luft-värmepump - fördelar:

Ekonomiskt: Kan halvera dina uppvärmningskostnader för villan eller fritidshuset.

Flexibelt: Ett bra alternativ för dig som inte vill eller får borra för bergvärme eller gräva för jordvärme.

Lägre pris: Investeringskostnaden är lägre än med bergvärme, jordvärme och luft/vatten, men tänk på att även besparingen är betydligt lägre.

Förnybart: Luftvärme utvinner solenergi som lagras i utomhusluften.

Inga tillstånd: Normalt ingen anmälningsplikt till kommunens  miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Aktiv luftrening: Thermias luft/luft-värmepump Aura har en patenterad luftreningsteknik som renar inomhusluften på ett naturligt sätt.

Coanda-effekt: Ger en behaglig spridning av värme och kyla inomhus.

Styr på distans: Förberedd för mobil fjärrstyrning via app. 

Kyla: Under varma sommardagar kan luft/luft-värmepumpen leverera kyla.

Luft/luft-värmepump - nackdelar:

Komplement: En luft/luft-värmepump fungerar bara som ett komplement till annan uppvärmning. Om du är osäker på vad en luftvärmepump kan göra för dig - fråga din lokala Thermiainstallatör om hjälp. En luft/vatten-värmepump är ett alternativ som har många av samma fördelar men som ger ett komplett uppvärmningssystem.

Inget varmvatten: En luft/luft-värmepump kan inte producera varmvatten.

Mindre effektiv vid riktigt låga temperaturer: En luft/luft-värmepump ger inte lika hög verkningsgrad när det är ordentligt kallt utomhus.

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar för installationen av din värmepump. Vi hjälper dig även att beräkna ROT och din framtida besparing.

Jag vill begära offert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Vad kostar en luft/luft-värmepump?

Det exakta priset för din luft/luft-värmepump är beroende av just dina förhållanden. Luft/luftvärmepumpen är en billigare lösning än bergvärme eller jordvärme, eftersom man slipper kostnader för att borra eller gräva. Kontakta din lokala återförsäljare så får du hjälp att göra en kalkyl.

Luft/luft-värmepumpen är en investering som ska betala sig själv genom att den sänker dina uppvärmningskostnader. I de allra flesta fall börjar den betala sig i samma ögonblick som du tar den i bruk. 

De flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig även att installera direkt, men betala månadsvis. Läs mer om att delbetala i din egen takt.

Att installera en luft/luft-värmepump

Det går väldigt smidigt och snabbt att installera en luft/luft-värmepump. Här kan du läsa mer om hur installationen går till.

Vanliga frågor om luft/luft-värmepumpar

Ofta återkommer samma frågor från våra kunder. Vi har därför listat de vanligaste om luft/luft-värmepumpar. Kanske finns svaret du söker här?

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att skaffa luft/luft-värmepump eller annan värmepump? Din lokala Thermia-återförsäljare hjälper dig med helt kostnadsfri rådgivning.