Jordvärme - kostnad, pris och besparing

Att installera jordvärme är en mycket lönsam investering, både för miljön och den egna plånboken. Men vad är det som styr ditt pris för jordvärme?

Vad är priset för jordvärme?

Vi på Thermia och våra installatörer får ofta frågor om kostnaden för jordvärme. Det går inte att ge ett enkelt och entydigt svar på det tyvärr även om frågan är väldigt relevant. Man kan grovt säga att priset för att installera jordvärme brukar hamna omkring 105 000 till 195 000, beroende på förutsättningarna.

Anledning till det här, är att du köper en hel installation av jordvärme och inte bara en värmepump, och installationen kan skilja sig väldigt mycket åt från fall till fall. Det är därför det inte går, och inte är seriöst, att presentera ett ”fast pris” för jordvärme.

För att få ett bra pris är det bäst att boka ett hembesök. Då kan återförsäljaren se just ditt hus förutsättningar och räkna på exakt hur bra pris dom kan ge dig. De flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig även att installera direkt, men betala månadsvis. Läs mer om att delbetala i din egen takt.

3 viktiga tips när du jämför pris på jordvärme

När du jämför pris på jordvärme så finns det några saker som är värda att tänka lite extra på, för att göra ett så bra värmepumpsköp som möjligt.

1. Allt ska ingå i priset

För att kunna göra en rättvisande jämförelse mellan pris i offerter på jordvärme, är det viktigt att kontrollera noga vad det är som ingår. Det kan skilja ganska mycket om inte allt är medräknat i offerten.

Läs den här listan som guide till vad som bör ingå: Att jämföra priser på jordvärme

2. Hur bra värmepump får du för pengarna?

Det kan skilja mycket mellan olika värmepumpsmodeller, både när det gäller prestanda och i effektstorlek. Det är inte alltid den lägsta installationskostnaden som ger den bästa ekonomin på lång sikt. Begär en energikalkyl så kan du se hur bra en viss värmepump kommer att prestera i just ditt hus, det är viktigt att väga in i priset.

3. Så påverkas priset av ditt hus förutsättningar

Ett fast generellt pris är sällan en bra deal, eftersom det måste sättas med god marginal för att ta hänsyn till det oförutsedda. Din kostnad påverkas av många saker, om markkollektor kan läggas på rätt djup direkt från huset, husets ålder, eventuella tilläggsfunktioner, befintlig värmeanläggning, antal boende i hushållet med mera. Läs mer: Så påverkas priset på din jordvärmeinstallation

 

Energikalkylen visar vad du får för pengarna

Efter hembesöket, då återförsäljaren samlat in all den information som behövs, kommer du att få en en energikalkyl som är specifikt framtagen utifrån dina unika förutsättningar. Den ger dig en detaljerad beskrivning av bland annat:

  • Vilken värmepump och installationslösning som är bäst i ditt fall
  • Vilken årskostnad och besparing du kan förvänta dig av anläggningen i framtiden
  • Hur snabbt du tjänar in investeringen
  • Borrhålsdjup och slinglängd med mera

Paret Ivarsson valde att i sin Skånelänga byta från en gammal kombipanna till jordvärme med en Diplomat Inverter.

Läs mer om paret Ivarssons jordvärmeinstallation.

Hur mycket kan du spara med jordvärme?

Att installera jordvärme är en mycket lönsam investering, både för miljön och den egna plånboken.

Mer pengar från första dagen

Du behöver inte vänta på att se resultatet i din plånbok. Även om du tar ett lån för att finansiera din jordvärme så sparar du pengar från första dagen. Din besparing i uppvärmningskostnad är normalt högre än både räntor och amorteringar på lånet tillsammans. En djupare ekonomisk förklaring kring detta hittar du här.

Betalar sig själv över tid

Att installera jordvärme är en investering på lång sikt. Den sänkning av uppvärmningskostnad som din jordvärmepump ger kommer över tid att betala tillbaka hela investeringskostnaden. Man brukar räkna med att återbetalningstiden för en värmepump ligger någonstans mellan 5 och 10 år. Hur många andra uppvärmningssystem betalar sig själva under sin levnadstid?

Höjer värdet på huset

När du installerar jordvärme så ökar värdet på ditt hus. Bland sålda fastigheter i Sverige är värmepump den uppvärmning som påverkar köpintresset mest positivt, enligt en undersökning av Mäklarsamfundet. Minst populärt är direktverkande el och oljeeldning. Detta innebär att en jordvärmepump betalar sig dubbelt; dels när den betalat sin egen kostnad och dels i ett högre försäljningspris den dag du säljer huset.

Boka kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi dig med rådgivning och energikalkyl för jordvärme.

Boka kostnadsfritt hembesök

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Vanliga frågor om jordvärme

Vi har sammanställt de allra vanligaste frågorna om jordvärme. Kanske finns svaret på din fråga här?

FRÅGOR OCH SVAR: JORDVÄRME

Begär offert

Förutom din kostnad för jordvärme, hjälper vi dig även beräkna ROT-avdrag och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4