Perfekt inomhusklimat
- frikyla med bergvärme/jordvärme

Kan man få kyla med sin bergvärmepump eller jordvärmepump? Självklart - och till en väldigt låg kostnad.

Värme, varmvatten - och kyla, från samma energikälla

En värmepump kan göra mer än att värma ditt hus och ditt varmvatten. Alla bergvärmepumpar och jordvämepumpar från Thermia kan producera kyla och du kan få skön svalka under årets varmaste dagar, till mycket låg kostnad.

Med frikyla (så kallad passiv kyla) nyttjas den svala temperaturen i borrhålet eller kollektorslingan och ger ett behagligt inomhusklimat till en kostnad som motsvara energiåtgången för ett par glödlampor. Det blir betydligt billigare än att få kyla med till exempel traditionell luftkonditionering.  

Ställ bara in den temperatur du vill ha så sköter värmepumpen resten. På så sätt får du en heltäckande klimatanläggning - värme på vintern, kyla på sommaren och varmvatten året runt.

 

Vad kostar kyla med bergvärme/jordvärme?

Att producera kyla med bergvärmepump eller jordvärmepump kostar väldigt lite. Investeringen i fläktelement och eventuell kylmodul påverkas av ditt hus förutsättningar och valet av värmepump. Kontakta oss för mer information om kostnaden för bergvärme/jordvärme. Fyll i dina uppgifter så förmedlar vi din förfrågan till din lokala Thermia-återförsäljare eller kontakta själv direkt en av våra återförsäljare via vårt kartsök. 

KONTAKTA MIG KONTAKTA EN ÅTERFÖRSÄLJARE

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur funkar det?

Temperaturen i borrhålet är konstant cirka 0-5ºC året runt, och genom att cirkulera den svala vätska som finns i kollektorslingan skapas svalka till ditt hem. Det kallas frikyla, eller passiv kyla.

Frikyla är i de flesta fall fullt tillräckligt för att svalka ditt hus, men har du ett stort behov kan du även lägga till aktiv kyla. Det innebär att värmepumpens kompressor hjälper till att producera extra kyla när det behövs.

Att använda en bergvärmepump för att svalka ditt hem är dessutom dubbelt smart, eftersom den varma köldbärarvätskan som skickas tillbaka i borrhålet för att kylas, även laddar energibrunnen med värme och gör värmeproduktionen under hösten ännu energisnålare. 

Vad behöver du? 

För att en bergvärmepump eller jordvärmepump ska kunna producera kyla måste den ha en kylmodul. I vissa av Thermias värmepumpar är den redan inbyggd och i andra fall kan man göra en enkel komplettering med en kylmodul från Thermias tillbehörssortiment. 

För att distribuera kylan i ditt hem behövs fläktelement, så kallade fläktkonvektorer. Dom kopplas in mot värmepumpen och sprider den svala luften i ditt hem. Thermia har flera varianter av fläktkonvektorer att köpa som tillbehör.

Se Thermias tillbehörssortiment.

Månadsvis betalning

Vill du installera direkt, men betala månadsvis? Inga problem, de flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig den möjligheten.

Delbetala i din egen takt

Se våra bergvärmepumpar

Ta gärna en titt på vårt utbud av värmepumpar för att jämföra prestanda och vad som ingår i respektive bergvärmepump.

Våra värmepumpar

Extra funktioner med värmepump

Kyla under varma sommardagar är en extrafunktion du kan få i ditt hus, men varför inte också ett härligt dopp i en lagom varm pool? Läs om fler extra funktioner!

Extrafunktioner med bergvärme