Fördelar och nackdelar med luftvärmepump

Att investera i en luftvärmepump kan vara en bra investering för dig som vill sänka dina uppvärmningskostnader. Men vilken är den bästa luftvärmepumpen? Det beror ganska mycket på förutsättningarna.

Ordet luftvärmepump är egentligen en samlingsterm för flera olika typer av värmepumpar: luft/vatten-värmepump, luft/luft-värmepump och frånluftvärmepump. Om du vill veta mer om hur de olika typerna fungerar, och vad det är för skillnad mellan dem, så kan du besöka den här sidan

Vilken är den bästa luftvärmepumpen för just din fastighet? Den frågan är väldigt avhängig av vilka förutsättningar som råder i det enskilda fallet. Det bästa sättet att få reda på vilken som är bästa luftvärmepumpen är att kontakta en av våra återförsäljare, men det finns några viktiga faktorer som kan hjälpa dig en bit på vägen: 

Har ditt hus ett vattenburet värmesystem, med element eller golvvärme? I så fall är sannolikt en luft/vatten-värmepump eller en frånluftvärmepump ett bättre val på lång sikt.

 

Om ditt hus saknar vattenburet värmesystem – det kanske värms med till exempel direktverkande el idag? - så kan en luft/luftvärmepump vara bästa luftvärmepumpen. Om huset är stort kanske kapaciteten i en luft/luftvärmepump inte riktigt räcker till. Då kan man behöva flera luft/luftvärmepumpar för att orka driva runt den uppvärmda luften i alla delar av huset, och då kan det i vissa situationer bli mer attraktivt att konvertera till ett vattenburet värmesystem. Hur det går till kan du läsa mer om här.

För att kunna investera i en frånluftvärmepump finns det ytterligare ett kriterium som behöver vara uppfyllt: huset måste ha ett ventilationssystem. En frånluftvärmepump utvinner nämligen energin i den uppvärmda frånluft som ventilationssystemet suger ut ur huset. 

Våra återförsäljare kan alltid hjälpa dig att hitta bästa luftvärmepumpen för dina behov. Återförsäljaren kan också hjälpa dig att dimensionera din anläggning så att du får en luftvärmepump som ger dig det du behöver.