Strömstad Spa – flera generationer värmepumpar från Thermia

När Strömstad Spa uppgraderar sitt värmesystem faller valet ännu en gång på Thermia. Hela den stora anläggningens behov täcks av ett modernt system som använder havsvatten som energikälla.

”Vårt innovativa värmesystem är byggt på värmepumpar som använder havsvatten med en temperatur på 0-5°C på vintern och 15-20°C på sommaren. Det räcker för att vi ska få en utmärkt energieffektivitet och hög komfort för fastigheten året om.”

Olle Olsson,
Fastighetschef på Strömstad Spa

 

I norra Bohuslän, några minuter från gränsen till Norge och cirka en timmes bilresa från Oslo ligger Strömstad Spa, en modern, lyxig sparesort. Strömstad SPA bygger vidare på en lång kultur kring havsbad och kurorter i området och resorten är med sina 232 hotellrum mestadels inriktad på konferensgäster under veckorna och spa och relax under helgerna. Totalt består den stora anläggningen av 24 000 m2 golvyta som behöver värmas upp, och bara själva spaavdelningen utgör 2 000 m2 fördelat på två våningar.

När hotellet byggdes 2007 valde man att installera värmepumpar från Thermia. Det moderna värmesystemet med modellen Thermia Robust består av värmepumpar som använder havsvatten som energikälla för både värme, varmvatten och kyla.

När man under våren 2023 bestämde sig för att uppgradera delar av systemet föll valet på Thermia Mega, en flexibel och mångsidig fastighetsvärmepump som kan installeras och användas i alla tänkbara typer av fastigheter, oavsett förutsättningar.

- Att fortsätta välja Thermia var ett enkelt beslut då vi är nöjda med märket. Thermias värmepumpar är driftsäkra och vi har fått en bra kontakt med både leverantören och serviceföretagen, säger Olle Olsson, fastighetschef på Strömstad Spa.

Idag har spahotellet 18 st värmepumpar – 12 Robust 45 kW, 4 Robust 26 kW och 2 Mega M 44 kW – som värmer upp, kyler och förser alla hotellrum, spaavdelning, kontor, butiker och lägenheter med varmvatten.

 

Våren 2023  uppgraderades delar av systemet och två Robust byttes ut till Thermia Mega. Idag består systemet av 16 Robust och två Mega.

Våren 2023 uppgraderades delar av systemet och två Robust byttes ut till Thermia Mega. Idag består systemet av 16 Robust och två Mega.