Installera jordvärme - steg för steg

Att installera jordvärme från Thermia innebär att du får hjälp av kvalificerade personer längs hela kedjan - alltifrån de tillverkade produkterna till färdigt värmesystem.

När du ska installera och gräva för jordvärme är det din återförsäljare som har totalansvaret. Arbetet brukar klaras av rätt snabbt, ofta på några dagar. Normalt behöver värmen bara vara avstängd ett par timmar. För dig som kund ska det vara en enkel procedur att installera jordvärme. Detsamma gäller för bergvärme - den processen ser i många avseenden likadan ut. 

Vi är specialister på att tillverka värmepumpar. Därför ser vi också till att våra återförsäljare är specialister på att installera jordvärme. 

Våra jordvärmepumpar

Nedan ser du hur en typisk värmepump-installation går till, steg för steg. Det valda exemplet avser en jordvärmepump. Våra lokala återförsäljare har alltid det övergripande ansvaret och de väljer i sin tur kunniga underentreprenörer inom områden som exempelvis grävning och el.

Återförsäljaren ansvarar för hela arbetet kring själva värmepumpen. På grund av lokala variationer kan det ta olika lång tid att installera jordvärme. I normala fall rör det sig om ett par dagar för grävning, nedmontering av befintlig panna samt pumpinstallation. Oftast behöver värmen inte vara avstängd mer än några få timmar. Detta tack vare att våra värmepumpar innehåller en elpatron, vilken kan användas för att ge värme innan anslutningen till kollektorslingan är klar.

Här ska en video ska visas, men för att du ska kunna se videon måste du medge användning av marknadsföringscookies.

Ändra ditt medgivande

Installation

Hur går det till att installera jordvärme? Det beskriver vi längre ned på sidan. Filmklippet här intill beskriver hur tekniken fungerar. 

Thermia är en av få aktörer på den svenska marknaden som arbetar med ett eget återförsäljarnät. Det innebär att du som kund får hjälp av kvalificerade personer längs hela kedjan - alltifrån de tillverkade produkterna till färdig installation.

När det gäller installationen är det din återförsäljare som har totalansvaret. Arbetet brukar klaras av rätt snabbt, ofta på några dagar. Normalt behöver värmen bara vara avstängd ett par timmar. För dig som köpare är värmepumpsinstallationen en enkel procedur.

Del 1: Gräva jordvärme

Att gräva jordvärme är ett relativt stort jobb som kommer att märkas ordentligt på tomten under en övergångsperiod. Jobbet är mer omfattande än man kan tro, och den som överväger att göra det själv för att spara, bör ta sig en ordentlig funderare. Man behöver gräva upp en ganska stor yta. Att göra det med till exempel en minigrävare kan ta väldigt lång tid. 

En metod som blivit allt vanligare på senare år, är att man plöjer ned kollektorslangen till jordvärmen. Det minimerar åverkan på marken och är smidigare på många sätt, men är inte alltid möjligt beroende på förutsättningarna. Din lokala Thermia-återförsäljare har full koll på detta, och tar ansvar för hela processen i samarbete med rutinerade entreprenörer. 

Del 2: Installera jordvärme

När grävning eller plöjningen är klar, ligger den brinefyllda slangen på plats, och även anslutningen fram till pannrumsväggen är förberedd. 

Inomhusarbetet kan påbörjas. Den befintliga pannan demonteras, och den nya värmepumpen ställs på plats. Under den första dagen brukar man hinna såpass långt att värmepumpens elpatron kan börja värma varmvatten och vattnet som ska skickas ut i element eller golvvärme. 

Nästa moment består i att dra rören mellan värmepumpen och den plats i ytterväggen där slangarna från jordvärmeslingan kommer in. När anslutningen utförts fylls rören med brinevätska, som sedan pumpas runt i systemet under ett par timmar. Detta för att ta bort eventuell luft. Elmontören ansluter värmepumpen till villans elcentral. Nu är allt klart och ägaren får en ordentlig genomgång om hur värmepumpen ska skötas. Svårare än så är det inte att installera jordvärme!

 

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar när du ska installera jordvärme. Vi beräknar ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara på att installera jordvärme? Gör en enkel kalkyl!

EKONOMI OCH KALKYL

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att i investera i jordvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4