Bergvärme blev räddningen för BRF Koppartältet

Söndervittrande avloppsstammar blev en oväntad överraskning för styrelsen i nybildade BRF Koppartältet. Tack vare de smarta varvtalsstyrda värmepumparna MEGA i kombination med en effektiv systemlösning, har man kunnat sänka kostnaderna rejält.

”Banken sa nej. Men då föreslog vi att göra om alltihop till ett energiprojekt. Då fanns det stora pengar att spara, och då var banken med på noterna”

Erik Nigell,
Enex Energi i Stockholm.

 

Söndervittrande avloppsstammar blev en oväntad överraskning för styrelsen i nybildade BRF Koppartältet. Och det blev inte lättare när man vände sig till banken för att kunna åtgärda problemet.

”Banken sa nej. Men då föreslog vi att göra om alltihop till ett energiprojekt. Då fanns det stora pengar att spara, och då var banken med på noterna”, berättar Erik Nigell på Enex Energi i Stockholm.

Föreningen installerade fyra Thermia Mega XL för att komplettera den befintliga anläggningen. Tack vare de smarta varvtalsstyrda värmepumparna i kombination med en effektiv systemlösning, har man kunnat sänka kostnaderna rejält.

Under de fem första månaderna sänktes fjärrvärmeförbrukningen med 80 procent, och dessutom kunde stamrenoveringen finansieras inom ramen för projektet.