Hur fungerar en luftvärmepump?

Luftvärmepumpar blir ett alltmer populärt alternativ för uppvärmning, men hur fungerar en luftvärmepump egentligen? Och vad är det för skillnad på en luft/luft-värmepump, en luft/vatten-värmepump och en frånluftsvärmepump? Det är några av de frågor vi ska försöka besvara på den här sidan.

Principbild för luft/vatten-, luft/luft- och frånluftsvärmepump.

Principbild för luft/vatten-, luft/luft- och frånluftsvärmepump.

Genom att utvinna energi ur luft, med hjälp av smart kompressorteknik, skapas värme inomhus.
Det är det väldigt korta svaret på frågan i rubriken: Hur fungerar en luftvärmepump?

För att göra luftvärmepumpen mer begriplig, behövs ett längre svar, där man fördjupar sig lite i de olika typerna av luftvärmepumpar; luft/vatten-värmepumpar, luft/luft-värmepumpar och frånluftsvärmepumpar.

Luft/vatten-värmepump:

En luft/vatten-värmepump utvinner energi ur utomhusluften med hjälp av värmepumpens utedel. Den placeras ofta vid en husvägg, gärna i söderläge och nära den plats där man tänkt placera sin luft/vatten-värmepump inne i huset.

En luft/vattenvärmepump kan utvinna energi ned till ganska låga temperaturer och överför sedan energin till ett vattenbaserat värmesystem i huset. Huset värms alltså upp av element eller golvvärme.

 

En luft/vatten-värmepump kan också producera varmvatten.

Med en luft/vattenvärmepump får du ett heltäckande system som ger dig både värme och varmvatten (vissa modeller kan även leverera kyla under varma dagar), samtidigt som du slipper gräva eller borra efter jordvärme eller bergvärme.

Luft/luft-värmepump:

En luft/luft-värmepump utvinner också sin energi ur utomusluften, men överför inte energin till vätska. Istället använder en luft/luftvärmepump energin i uteluften för att värma upp luft som sprids genom värmepumpens inomhusdel.

 

En luft/luft-värmepump kan inte användas för att producera varmvatten. Däremot kan den användas för att leverera kyla under varma dagar. En luft/luft-värmepump från Thermia levereras dessutom alltid med avancerad filterteknik som ser till att du alltid har ren och frisk luft i ditt hus.

Frånluftsvärmepump:

Frånluftsvärmepumpen utvinner energi ur ventilationsluft som transporteras ut ur ditt hus med hjälp av värmepumpens inbyggda frånluftsaggregat. Den suger ut den uppvärmda luften inifrån ditt hus och tar vara på den energi som finns i denna luft. Energin används för att producera värme och varmvatten.

I förhållande till andra typer av värmepumpar, som till exempel jord- eller bergvärmepumpar, är dock en frånluftvärmepump inte lika effektiv.

 

Förhoppningsvis var detta ett mer uttömmande svar på frågan: Hur fungerar en luftvärmepump? Vi hoppas att du också fått en lite tydligare bild av skillnaderna mellan en luft/luft-värmepump, en luft/vatten-värmepump och en frånluftvärmepump. För ytterligare info rekommenderar vi dig att kontakta någon av våra återförsäljare.

Allt du behöver veta om luftvärmepumpar

Stora Värmepumpsboken innehåller det mesta du behöver veta om du funderar på att skaffa luftvärmepump. Beställ ditt exemplar så kan du bläddra i lugn och ro hemma. Boken kostar inget, allt du behöver göra är att fylla i din adress så får du den den hem i din postlåda.

Funderar du på att köpa luftvärmepump?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort, för kostnadsfri rådgivning.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4