Bergvärme och jordvärme

Bergvärme, jordvärme och sjövärme fungerar i princip på samma sätt. Den enda skillnaden är varifrån din värmepump hämtar energin.

Grundprinciperna när det gäller bergvärme, jordvärme och sjövärme är väldigt lika. Faktiskt så använder man exakt samma typ av värmepump i samtliga tre fall och den stora skillnaden är att energin hämtas på tre olika sätt. När det gäller bergvärme så hämtar din värmepump värme från ett borrhål i berggrunden, för jordvärme hämtar den värmen från en slinga som ligger nedgrävd under markytan och när det gäller sjövärme så kommer värmen från en slinga som ligger nedsänkt i vatten. Men inne i huset är lösningen densamma i alla tre fallen.

Det är därför denna typ av värmepump likaväl kan kallas för bergvärmepump som jordvärmepump eller sjövärmepump. Vilken av de tre benämningarna den i slutändan får beror på vilken energikälla man kopplar till den i samband med installationen.

Bergvärme

Med bergvärme hämtar du energi från berggrunden, genom att ta upp värme från ett hål som borras djupt ner i berget.

Jordvärme

Med jordvärme hämtar du energi från en slinga som grävs ner över en stor yta, på cirka en meters djup under marken.

Sjövärme

Med sjövärme hämtar du energi från en slinga som sänks ner i vatten, till exempel i en sjö eller i ett vattendrag.

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att köpa värmepump? Vi hjälper dig gärna med kostnadsfri rådgivning.

Jag vill ha rådgivning

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Allt du behöver veta om värmepumpar

Det finns mycket att ta hänsyn till innan du beställer värmepump. Beställ ditt exemplar av Stora Värmepumpsboken så får du svar på allt du behöver veta om bergvärme, jordvärme och sjövärme. Boken kostar inget, allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan så kommer den hem i din postlåda.