”Sveriges nordligaste och högst belägna luftvärmepumpar”

I snart 20 år har PO Olofsson värmt upp sina fyra fastigheter i lappländska Vassijaure med värmepumpar från Thermia. Ibland kan vädret och kylan vara extremt påfrestande här uppe, men trots det fungerar även de två luftvärmepumparna väldigt bra
– Det är förmodligen Sveriges nordligaste luftvärmepumpar, säger PO. Och funkar de i Vassijaure, då funkar de överallt.

PO Olofssons luft/luftvärme:

Fastighet: Fritidshus
Boyta: 150 m2
Ort: Vassijaure
Typ av värmepumpar: Aura
Tidigare uppvärmning
: Direktverkande el

Den lilla byn Vassijaure är byggd kring järnvägsstationen med samma namn. Belägen 13 mil norr om Kiruna är det Sveriges nordligaste järnvägsstation. Här har Kirunabon PO Olofsson tre större fastigheter och ett fritidshus. Gemensamt för dem alla är att de år efter år värms upp med hjälp av värmepumpar från Thermia. Både med luftluftvärme och bergvärme.

En medeltemperatur under nollan
– Jag kommer inte att byta fabrikat, säger han. De har alla fungerat problemfritt i många långa år. Att några av dem så småningom behövt visst underhåll är inte alls konstigt med tanke på den arktiska kyla de utsätts för här uppe. Vassijaure är som en helt egen klimatzon med fyra meter tjäle och en medeltemperatur under nollan. Ofta är det minst en meter mer snö här än bakom kröken och vägen är stängd 30 dagar om året.

Återförsäljaren alltid tillgänglig
PO är som sagt nöjd med värmepumparna från Thermia, men ska sanningen fram är han kanske ännu mer nöjd med Thermias återförsäljare, Lennart Kruuka på Energiteknik i Kiruna.

– Han är ett fantastiskt stöd, säger PO. Han är alltid tillgänglig, vardag som helg, och kan han inte komma upp själv så guidar han mig via telefon. Han är en väldig trygghet och det skulle vara väldigt svårt att byta ut honom.

Sveriges högst belägna luftluftpumpar?
POs tre större fastigheter fungerar som vandrarhem som alla är utrustade med bergvärmepumpar. Han har också ett fritidshus i Vassijaure, sagolikt vackert beläget på en ö i en kristallklar rödingsjö. Fritidshuset värms bland annat upp med två Thermia Aura luft/luftpumpar. Vilket förmodligen är Sveriges både nordligaste och högst belägna luft/luft-värmepumpar.

– Ja, förmodligen, säger PO. Men trots att även dem utsätt för hårda prövningar har de fungerat väldigt bra.

Har du frågor kring att välja en Thermia värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på bergvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med bergvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om bergvärme

Se de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME

Begär en offert

Bli nöjd med bergvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4