En 64-årig trotjänare byts mot en ny

En gammal pålitlig oljepanna, som funnits i huset sedan 1957, kan trots allt inte fungera i en evighet. Dessutom blev vedhanteringen tyngre och tyngre för Göran som är 78 år. Ett smart ekonomiskt och miljövänligt alternativ fick ersätta den gamla trotjänaren – och självklart blev det en Thermia även denna gång och dessutom världens första bergvärmepump med ett klimatvänligare köldmedie.

Marianne och Göran Larsson:

Villa: Enplanshus med källare
Boyta: 102 m2 i varje plan
Ort: Mölnlycke
Personer i hushållet: Två vuxna (tidigare två barn)
Värmepump installerad: 2022
Typ av värmepump: Calibra Eco
Tidigare uppvärmning: 64 år gammal Thermia oljepanna, vedeldad från 1980

Marianne och Göran Larsson har levt hela sitt vuxna liv tillsammans i enplansvillan i Mölnlycke. Marianne är dessutom uppvuxen i samma hus. Föräldrahemmet blev, efter en kort tid på annan ort, deras gemensamma 1974. Då hade oljepannan från Therrmia alltså redan stått där sedan 1957. Idag är de två barnen utflugna sedan länge men paret och pannan är kvar.

– Under 80-talet skiftade vi till att börja elda med ved i stället för olja, men med samma panna, berättar Göran. Det var ju kanske inte det mest miljövänliga, så även det ville vi gärna ändra på när vi det blev dags att byta, fortsätter Marianne.

Ekonomi, miljö och smidighet
Redan innan Göran och Marianne började fundera på att byta uppvärmningsform så fick de rekommendationer om att gå över till bergvärme. Flera grannar och goda vänner hade gjort skiftet och var mycket nöjda.

– Vi förstod att det var ett smart ekonomiskt sätt att värma upp huset och samtidigt få en miljövänligare lösning, berättar Göran.

Att det skulle bli Thermia för paret Larsson var ganska självklart, även om de jämförde med några andra varumärken innan slutligt beslut.

– Vi fick en mycket bra kontakt med den lokala installatören på KB Rör. En tydlig offert och goda råd som gjorde att vi bestämde oss ganska snart, berättar de.

Karl-Olof, eller Kalle som han kallas, på K-B rör är förstås imponerad över att parets Thermia-panna kunnat fungera felfritt i så många decennier.

Erfarenhet och kunskap väger tungt
– Vi är årsbarn jag och pannan, skrattar Kalle. Driftsäkerhet och livslängd är ett signum för Thermia så det är inga konstigheter, men det här är ju något utöver det vanliga, fortsätter han. Han har arbetat med Thermias produkter i 30 år, så han vet vad han talar om.

Efter att ha borrat och förberett installation av Calibra Eco så slutfördes projektet i slutet av februari 2022. Att byta äldre teknik mot framtidens kändes helt rätt för Göran och Marianne. Calibra Eco är nämligen den första bergvärmepumpen med det helt nya köldmediet R452B. 

– Att ett lokalt och pålitligt företag skötte installationen och att välja Thermia igen känns tryggt. Hållbarhet på alla plan, avslutar Göran och Marianne.

Har du frågor kring att välja en Thermia värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på bergvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med bergvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om bergvärme

Se de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME

Begär en offert

Bli nöjd med bergvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4