Luftvärme

Det finns tre olika typer av luftvärmepumpar: luft/vatten-värmepump, frånluftsvärmepump och luft/luft-värmepump. De skiljer sig åt på ett par punkter. Här förklarar vi hur.

En luft/vatten-värmepump sprider värmen i huset genom ett vattenburet system, det vill säga element eller golvvärme. En luft/luft-värmepump använder en helt annan teknik: den värmer upp luft som sprids i huset med hjälp av en inbyggd fläkt. 

Gemensamt för de två teknikerna är att de tar vara på solenergi genom att utvinna värme ur luft som värmts upp av solen. En frånluftsvärmepump utvinner värmen ur uppvärmd luft som transporteras ut ur huset genom ett mekaniskt ventilationssystem. 

Luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-värmepump tar vara på värmen i uteluften genom en del som är placerad utanför huset. Den ger en effektiv energibesparing ända ned till 20 minusgrader och kan sänka din uppvärmningskostnad med upp till 80 procent. 

Mer om luft/vatten-värmepumpar

Luft/luft-värmepump

En luft/luft-värmepump använder inte det vattenbaserade värmesystemet, och är därför ett bra alternativ för hus som saknar ett sådant system. Thermias luft/luft-värmepumpar kan även rena luften i bostaden och har många andra fördelar. 

Mer om luft/luft-värmepumpar

Frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpar är vanligast i nybyggda hus, eftersom de ofta har den typ av mekanisk ventilationsanläggning som en frånluftspump kräver. Enligt Energimyndigheten ger frånluftsvärmen en energibesparing på cirka 50 procent.

MER OM FRÅNLUFTSVÄRMEPUMPAR

Allt du behöver veta om luftvärmepumpar

Stora Värmepumpsboken innehåller det mesta du behöver veta om du funderar på att skaffa luftvärmepump. Beställ ditt exemplar så kan du bläddra i lugn och ro hemma. Boken kostar inget, allt du behöver göra är att fylla i din adress så får du den den hem i din postlåda.

Innehåll

Att välja luftvärmepump

Luft/vatten-värmepump

Frånluftsvärmepump

Luft/luft-värmepump

Bra att veta

Kundberättelser