Futurum väljer solenergi och Thermia Mega i Änglandaskolan

Miljöer värdiga våra barn – det är fastighetsbolaget Futurums vision. Den säger en hel del om deras ambitioner. I Änglandaskolan i Örebro satsar Futurum på lagrad solenergi och närproducerad värme i en unik lösning med solceller, värmepumpar och batterilager.

"Värmepumpar är det enda beprövade sättet att säsongslagra solenergi."

Johan Sellin,
chef för hållbara energilösningar på Futurum.

 

- Värmepumpar är det enda beprövade sättet att säsongslagra solenergi. Lösningen förutsätter en kompetent värmepump med hetgasväxling och möjlighet att styra effekt efter behov. Vi valde Thermia Mega, berättar Johan Sellin, chef för hållbara energilösningar på Futurum.

Mega har en central funktion i värmesystemet, och hjälper till att ta tillvara både solenergi som lagrats i marken och överskottsenergi från byggnaden, som lagras i ett så kallat geolager under skolans fotbollsplan. Hela processen drivs av el från skolans två solcellsanläggningar och ett av Sveriges största batterilager.

- Anläggningen visar ett positivt resultat, den levererar mer förnybar energi till nätet än vad den gör av med. Det är en stor vinst för miljön, skattebetalarna och barnen, säger Johan Sellin. Änglandaskolan är ett av många lyckade samarbeten mellan Futurum och Thermia. Thermia Mega används i en lång rad skolor – och fler är på gång.