Fördelar och nackdelar med bergvärme

Alla värmeystem har sina fördelar och nackdelar, bergvärme likaså. Vi har sammanställt en lista som du kan ha med som underlag i din beslutsprocess.

Bergvärme - fördelar: 

Ekonomiskt: I de allra flesta fall så är bergvärme en mycket ekonomisk energiform. Ofta kan du börja spara pengar redan från första dagen. Dessutom höjer bergvärme värdet på ditt hus. 

Miljövänligt: Den enda miljöpåverkan utgörs av den el som förbrukas i samband med att värmepumpen hämtar upp energi från borrhållet. (El behövs för att driva kompressor, cirkulationspumpar, reglerdator, etc ...) 

Bekvämt: Normalt sett sköter värmepumpen sig själv utan problem. 

Förnybart: Bergvärme är ett effektivt sätt att utvinna solenergi som lagras i berggrunden. 

Flexibelt: Bergvärme kan kombineras med andra värmekällor, som till exempel solvärme. 

Bergvärme - nackdelar:

Stor investering: Värmepump, borrning och installation blir tillsammans en rejäl investering. Besparingen blir emellertid så stor att du ofta kan börja spara pengar från första dagen, även om du lånat pengar till installationen. 

Kräver borrning: För att kunna installera bergvärme måste du borra en energibrunn, vilket i sin tur kräver att du kan borra dig ner till berget på din tomt. I vissa fall går inte det, och då kan man istället överväga jordvärme eller luftvärme. 

Kräver tillstånd: För att installera bergvärme krävs tillstånd från kommunen. Det brukar oftast vara en formalitet, såvida det inte är väldigt många av dina allra närmaste grannar som redan borrat efter bergvärme. 

 

Familjen Höjenberg:

Glad att slippa elpannan – och fjärrvärmen

När familjen Höjenberg köpte den stora 70-talsvillan i Örebro, var det en äldre elpanna som stod för värmen. Inledningsvis gjorde den sitt jobb utan problem, men sedan kom vintern. Läs mer vad dom och andra kunder tycker om sitt val att installera bergvärme. 

KUNDREFERENSER: BERGVÄRME

Hur mycket kan jag spara?

Största fördelen med bergvärme är onekligen ekonomiska besparingen. Hur stor blir din?

EKONOMI OCH KALKYL

Hitta närmaste expert

Din lokala Thermia-expert hjälper dig gärna med goda råd när du funderar på bergvärme – helt kostnadsfritt!

HITTA LOKAL EXPERT

Vanliga frågor om bergvärme

Vi har sammanställt de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske finns svaret på din fråga här?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME