Att byta bergvärmepump

En bergvärmepump är en långsiktig investering, och normalt sett kan den leverera värme och varmvatten under många års tid. Men ingen bergvärmepump har evigt liv, och förr eller senare kommer dagen då det är dags att fundera på ett byte.

Värmepumparna gjorde entré på den svenska marknaden redan på 70-talet och idag värms närmare 1,5 miljoner hus upp med värmepumpar. Allt fler villaägare inser nu att det är dags att börja fundera på att byta ut sin gamla värmepump, så att man inte tvingas till ett oplanerat byte med allt vad det innebär. Ett servicebesök kan liknas vid en besiktning där du får reda på hur väl din värmepump fungerar, det är en bra start inför ditt beslut.

Reparera eller byta?

En värmepump fungerar länge, men inte för alltid. Om nu servicen visar att det finns brister – vad ska du göra då? Är det mest lönsamt att serva och reparera en äldre värmepump, eller är det mer ekonomiskt att byta till en helt ny?

Det smartaste valet

Vilket val som är smartast beror på flera saker. Självklart behöver du överväga kostnaden för att byta ut den slitna komponenten i förhållande till hur gammal värmepumpen är. Att reparera en väl fungerande värmepump kan i många fall vara det mest ekonomiska valet, men det finns även andra saker man bör väga in.

Ökad trygghet med ny värmepump

En sak du bör ta hänsyn till, är att du med en ny värmepump får en ny garantiperiod. Dessutom, när du köper en värmepump från Thermia ingår alltid sex års trygghetsförsäkring med åskskydd utan extra kostnad.

Nya funktioner eller nya förutsättningar

Har ni blivit fler eller färre? Har energiförbrukningen ökat eller minskat? Finns det planer på att bygga ut? Då kan en ny värmepump vara mer effektiv än den gamla. Det kan även finnas tilläggsfunktioner du saknat, som kyla och distansstyrning, som du tycker är värda att få vid ett planerat utbyte.

Faktorer att ta hänsyn till vid utbyte:

  • Har huset byggts ut?
  • Finns det andra ytor som behöver värmas, till exempel garage?
  • Hur många bor i huset?
  • Hur mycket varmvatten behöver familjen?
  • Finns det behov av kyla under den varma årstiden?
  • Finns det behov av kyla till andra utrymmen, som matkällare eller vinkällare?
  • Hur djupt borrhål har du? (bergvärme)

Månadsvis betalning

Vill du installera direkt, men betala månadsvis? Inga problem, de flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig den möjligheten.

DELBETALA I DIN EGEN TAKT

Serva, reparera eller byta ut?

Hur ska du tänka när du äger en äldre värmepump? Börja med ett servicebesök och se utifrån det vad som är smartast för dig och ditt hus.

LÄS MER OM SERVICE

Utbytespumpen gör valet enkelt

Dags att byta bergvärmepump? Utbytespumpen Calibra Eco kan kalibrera in sig efter både värmebehov och borrhål, vilket gör att den utnyttjar din anläggning till max.

LÄS OM UTBYTESPUMPEN CALIBRA ECO

Hitta återförsäljare

Har du fler frågor om hur ett byte av bergvärmepump går till? Hitta din lokala återförsäljare, de har svaren.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Se våra bergvärmepumpar

Ta gärna en titt på vårt utbud av bergvärmepumpar för att jämföra prestanda och tekniker.

VÅRA BERGVÄRMEPUMPAR

Fråga Konsumentkontakt

Om du har frågor hjälper gärna Thermia Konsumentkontakt dig över telefon eller mail.

KONSUMENTKONTAKT