Fördelar och nackdelar med jordvärme

Alla värmeystem har sina fördelar och nackdelar, jordvärme likaså. Vi har sammanställt en lista som du kan ha med som underlag i din beslutsprocess.

Jordvärme - fördelar:

Ekonomiskt: I de allra flesta fall så är jordvärme en mycket ekonomisk energiform. Ofta kan du börja spara pengar redan från första dagen. Dessutom höjer jordvärme värdet på ditt hus. 

Miljövänligt: Den enda miljöpåverkan utgörs av den el som förbrukas i samband med att värmepumpen hämtar upp energi från jordvärmeslingan. (El behövs för att driva kompressor, cirkulationspumpar, reglerdator, etc ...) 

Bekvämt: Normalt sett sköter en jordvärmepump sig själv utan problem. 

Förnybart: Jordvärme är ett effektivt sätt att utvinna solenergi som lagras i marken. 

Flexibelt: Jordvärme kan kombineras med andra värmekällor, som till exempel solvärme. 

Jordvärme - nackdelar:

Stor investering: Värmepump, grävning och installation blir tillsammans en rejäl investering. Besparingen blir emellertid så stor att du ofta kan börja spara pengar från första dagen, även om du lånat pengar till installationen. 

Utrymmeskrävande: För att kunna installera jordvärme behöver du plats för att kunna gräva ned hela jordvärmeslingan. Det krävs mer plats än man tror, och gör en viss åverkan på tomten under en övergångsperiod. Om du är tveksam till detta, kan du istället överväga bergvärme eller luftvärme istället. 

Kräver tillstånd: För att installera jordvärme krävs tillstånd från kommunen. Det brukar oftast vara en formalitet, som din Thermia-återförsäljare hjälper dig att ordna. 

Hur mycket kan jag spara?

Största fördelen med jordvärme är onekligen ekonomiska besparingen. Hur stor blir din?

EKONOMI OCH KALKYL

Hitta närmaste expert

Din lokala Thermia-expert hjälper dig gärna med goda råd när du funderar på jordvärme – helt kostnadsfritt!

HITTA LOKAL EXPERT

Vanliga frågor om jordvärme

Vi har sammanställt de allra vanligaste frågorna om jordvärme. Kanske finns svaret på din fråga här?

FRÅGOR OCH SVAR: JORDVÄRME