Fakta: Sjövärme

Sjövärme är ett alternativ till bergvärme och jordvärme som är mindre vanligt, men som i grunden fungerar på samma sätt. Här förklarar vi mer om sjövärme, vilka fördelar och nackdelar tekniken har och vad som påverkar kostnaden för installation.

Hur fungerar sjövärme?

För att kunna ta tillvara sjövärme lägger man ner en så kallad kollektorslang på sjöbotten. Tekniken fungerar i stort sett på samma sätt som jordvärme, där man istället gräver ned kollektorslangen i marken. Kollektorslangen i en sjövärmeanläggning hålls på plats med hjälp av tyngder. Hur lång slinga som behövs avgörs av husets storlek, läge och andra förutsättningar. Vätskan i slangen hämtar värme ur sjövattnet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen av en värmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem. Vätskan pumpas åter ut i kollektorslingan, där den värms upp och cirkulerar tillbaka upp till din värmepump.

Vätskan i slingan fortsätter cirkulera varv efter varv, om och om igen, år efter år. Din värmepump sköter sig själv och har en livslängd som brukar ligga på 20-30 år. Med regelbunden service kan livslängden öka ytterligare och det är inte ovanligt att en värmepump passerar 40-strecket.

 

Fördelar och nackdelar med sjövärme

Sjövärme - fördelar:

Ekonomiskt: Sjövärme kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 85%. Oftast sparar du pengar redan från första dagen. Dessutom höjer sjövärme värdet på ditt hus.

Miljövänligt: Enda miljöpåverkan utgörs av den el som förbrukas i samband med att din värmepump hämtar upp energi från sjövärmeslingan.

Bekvämt: Normalt sett sköter din värmepump sig själv utan problem.

Förnybart: Sjövärme utvinner solenergi som lagras i sjövattnet.

Flexibelt: Sjövärme kan kombineras med andra värmekällor, som till exempel solvärme.

Sjövärme - nackdelar:

Kräver sjötomt: För att kunna installera sjövärme behöver ditt hus ligga på rätt plats. Du behöver en tomt i anslutning till en sjö eller ett vattendrag. Sjön behöver dessutom vara tillräckligt stor för att kunna leverera den energi som krävs. Om du är osäker - fråga din lokala Thermiainstallatör om hjälp.

Stor investering: Värmepump, grävning, nedsänkning av värmeslinga och installation blir tillsammans en rejäl investering. Besparingen blir emellertid så stor att de flesta får mer pengar i plånboken från första dagen, även om du lånat pengar till installationen.

Kräver tillstånd: För att installera sjövärme krävs tillstånd från kommunen. Det brukar oftast vara en formalitet, som din Thermia-återförsäljare hjälper dig att ordna.

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar för installationen av din värmepump. Vi hjälper dig även att beräkna ROT och din framtida besparing.

Jag vill begära offert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Vad kostar det att installera sjövärme?

Det exakta priset för din sjövärme-anläggning är väldigt beroende av just dina förhållanden. Med det sagt så är sjövärme i de flesta fall en billigare lösning än bergvärme eller jordvärme, eftersom man slipper kostnader för att borra eller gräva. Kontakta din lokala återförsäljare så får du hjälp att dimensionera rätt sjövärmepump och system.

Trots kostnaden ska man dock komma ihåg att sjövärme är en investering som betalar sig från dag ett. Precis som med bergvärme och jordvärme kommer du med stor sannolikhet att få mer pengar kvar i plånboken från första dagen.

Besparingen blir nämligen ofta så stor att det räcker till att betala både eventuell ränta och amortering även om du skulle behöva låna till finansieringen. Det finns dessutom undersökningar som visar att värmepump höjer värdet på din fastighet. 

Generellt sett kan man säga att återbetalningstiden för investeringen ofta hamnar någonstans mellan fem och tio år, förutsatt att huset har ett vattenburet värmesystem. Om uppvärmningen utgörs av direktverkande el, ändras förutsättningarna något. Sjövärme är ett val som kommer att gynna både miljön och din plånbok, oavsett hur du löser finansieringen.

Så går det till att installera sjövärme

Det är smidigare och snabbare än man kan tro att installera sjövärme. Lär dig mer om hur processen går till från början till slut, på bara ett par dagar.

ATT INSTALLERA SJÖVÄRME

Vanliga frågor om sjövärme

Många funderar över samma saker. Därför har vi sammanställt några av de allra vanligaste frågorna om sjövärme. Kanske finns svaret på din fråga här?

FRÅGOR OCH SVAR: SJÖVÄRME

Kostnadsfri rådgivning

Har du funderingar om sjövärme eller andra uppvärmningsalternativ? Din lokala Thermia-installatör hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4