En norrländsk utmaning

Att leva i det nordliga Vilhelmina i Lappland i ett K-märkt hus från 1898 är både idylliskt och spännande – inte minst ur uppvärmningssynpunkt. Att skippa dyr fjärrvärme till förmån för framtidens uppvärmning var en självklarhet.

Daniel Olofsson och Lena Viktorsson:

Villa: Tvåplanshus med källare och vind
Boyta: 350 m2
Ort: Vilhelmina
Personer i hushållet: Två vuxna och två barn
Värmepump installerad: 2022
Typ av värmepump: Atlas 18
Tidigare uppvärmning: Fjärrvärme

Kulturhistoria, snickarglädje, och patina – ett 350 kvadratmeter stort drömhus i trä i hjärtat av Lappland. Här bor familjen Olofsson-Viktorsson i en storslagen villa med tinnar och torn och utsikt över den vackra Volgsjön. Huset har rymt allt från diversehandel och bilaffär till bank under sina år och dessutom överlevt en stor brand 1921. I källaren finns fortfarande bankvalvet kvar. Daniel Olofsson och Lena Viktorsson med döttrarna Tuva-li och Nathalie är så glada för sitt hus – det perfekta huset att både bo och verka i. Lena driver sedan flera år en secondhandbutik och i husets bottenvåning finns gott om utrymme för hennes verksamhet.

Dyr fjärrvärme byttes mot framtidens bergvärme

Familjen flyttade in i sitt drömhus i oktober 2020. De två våningarna rymmer familjens boende på övervåningen och Lenas butik Magasin Mix på nedre botten. Utöver det finns både källare och vind. En perfekt kombination som de är mycket nöjda med. Men med ett gammalt hus kommer också en rad utmaningar. Tre meter i takhöjd i bo-delen, knappt två meter i den trånga källaren. De ville förstås göra allt för att kunna bo i och bevara det K-märkta tornhuset. Redan innan de flyttat in förstod de att uppvärmningen, som bestod av fjärrvärme, var tvungen att bytas till ett mer ekonomiskt alternativ. Den karga Vilhelmina-vintern gav nämligen en nota på nästan 60 000 kronor.

– Vi visste förstås att vi knappast skulle kunna tilläggsisolera vårt K-märkta hus och att det skulle bli dyrt att värma upp. Därför fanns det med i planeringen att byta uppvärmning ganska snart. Och bergvärme visste vi att vi ville ha, berättar Daniel.

Familjen började jämföra olika typer av bergvärmepumpar och landade efter en tid hos Thermia. Valet föll på Atlas 18 som var det mest effektiva alternativet och med den senaste tekniken. Modellen är en så kallad invertervärmepump och anpassar driften efter aktuellt behov – en skräddarsydd uppvärmning.

– Tack vare HGW-tekniken blir varmvattnet nästan gratis – en klar fördel med döttrar som gillar att duscha länge och varmt, skrattar Daniel.

Den lokala installatören Ingmars rör i Vilhelmina gav råd på vägen. Vi borrning valde man att ta till lite extra och borrade ett extra hål och även fler meter än vad som egentligen behövdes för att vara på den säkra sidan.

– Vi ville hitta ett smart, smidigt och kostnadseffektivt sätt att värma upp huset utan att chansa. Dessutom vill man ju bidra till hållbarhet och miljö, säger Daniel.

Tryggt att välja Thermia

När det var dags för installation fanns redan kontakten med Ingemars rör som man kände stort förtroende för och allt gick mycket smidigt. Efter att ha borrat och förberett installation av Atlas så slutfördes projektet i slutet av februari 2022. Vilhelmina är en ort som under vinterhalvåret har ned mot 20–30 minusgrader vilket kräver en extra smidig installation och säker drift. Dessutom behövdes en så kallad duo-variant för att få plats i den trånga källaren. Med varmvattenberedaren separat blev det en smidig lösning. Nu är bergvärmen i gång och familjen kan njuta av jämn värme och gott om varmvatten. Och de höga värmekostnaderna är ett minne blott.

– Att få hjälp hela vägen har varit ovärderligt. Lena driver ju sin butik i huset och allt behöver ju fungera under tiden, avslutar Daniel.

Det vackra tornhuset på bergskanten kan nu blicka ut över Volgsjön i många år till och välkomna både butiksbesökare och vänner med sin värme.

Har du frågor kring att välja en Thermia värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på bergvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med bergvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om bergvärme

Se de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME

Begär en offert

Bli nöjd med bergvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4