ROT-avdraget

Du har möjlighet att utnyttja ROT-avdraget när du installerar värmepump. Det gör din investering ännu mer lönsam.

Så här fungerar rotavdraget när du köper värmepump

Du kan utnyttja ROT-avdraget vid din värmepumps-installation, oavsett om det är nyinstallation eller utbyte. Du får dra av 35, respektive 30, procent av arbetskostnaden vid köp av en värmepump beroende på sorts värmepump. Avdraget kan göras direkt på fakturan från din installatör, vilket innebär att du slipper ligga ute med pengarna.

Läs mer om de aktuella reglerna på www.skatteverket.se

Tillfällig höjning av ROT-avdraget

Planerar du att installera en värmepump för första gången eller byta ut din nuvarande? Den 1 juli 2024 träder den tillfälliga höjningen av ROT-avdraget i kraft. Taket höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och separeras också från RUT-avdraget. Det innebär att 75 000 kronor kan användas enbart för arbeten som omfattas av ROT-avdraget. Planerna från regeringens sida är att den tillfälliga höjningen upphör vid årsskiftet – med andra ord är det lägligt att se över din värmeanläggning.  

Läs mer om den tillfälliga höjningen på www.regeringen.se

Schablon gällande hur stor del av installationen som utgörs av arbetskostnad

Värmepumpsbranschen har kommit överens med skatteverket om att införa en schablon gällande hur stor del av en värmepumpsinstallation som kan anses vara arbete. Det har gjorts för att styra upp och förenkla beräkningen av ROT-avdraget så mycket som möjligt. 

Enligt schablonen gäller följande:

  • Vid nyinstallation eller utbyte av bergvärme- och jordvärmepumpar så kan 35 % av den totala kostnaden anses som arbetskostnad.
  • Vid nyinstallation eller utbyte av luft/vatten- och luft/luftvärmepumpar så kan 30 % av den totala kostnaden anses som arbetskostnad.

Ytterligare bidrag vid konvertering från el och gas

Du som äger och bor i ett småhus som värms upp med el eller gas kan från juli 2023 och tre år framåt söka ett bidrag när du gör ditt hem mer energieffektivt och komfortabelt. Om du till exempel installerar värmepump kan du utöver ROT-avdraget få stöd för kostnader för både material och arbete upp till 30 000 kronor. 

Ta chansen att förbättra din bostads komfort och minska dina energikostnader genom att dra nytta av bidraget när du installerar en värmepump från Thermia. Ansökan kan du göra på Boverkets e-tjänst, den behandlas sedan av Länsstyrelsen. 

För att läsa mer eller ansöka om bidraget besök: Boverket

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar för installationen av din värmepump. Vi hjälper dig även att beräkna ROT och din framtida besparing.

Jag vill begära offert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Månadsvis betalning

Vill du installera direkt, men betala månadsvis? Inga problem, de flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig den möjligheten.

DELBETALA I DIN EGEN TAKT