Tips och råd kring elförbrukning, styrning och elavtal

Många som äger värmepump har frågor kring att spara el, timprisstyrning och elavtal. Vi har samlat våra bästa tips och råd på ett och samma ställe, för att guida dig och förklara vilka förändringar som kan göra skillnad i ditt hushåll.

Topp 3 åtgärder för minskad elförbrukning


• Värm det du kan med värme från värmepumpen och undvik direktverkande elektrisk golvvärme, el-element och handdukstork om du kan klara uppvärmningen utan dessa.

• Om du kan tänka dig att sänka inomhustemperaturen 1 grad brukar man prata om en besparing på ca 5% men med värmepump så kan du faktiskt spara upp till ca 10% om du gör justeringen på värmepumpen i stället för på radiatortermostaterna.

• Om du har frånluftsvärmepump eller ytor som är uppvärmda av direktverkande el, kan det vara en snabb och förnuftig investering att komplettera med en luft/luft-värmepump.

Vanliga frågor om elavtal och styrning: 

 

 • Vilka typer av elavtal finns och hur ser jag vilken typ av elavtal jag har?

  Vilket elavtal du har står oftast på fakturan från ditt elhandelsföretag. De vanligaste avtalstyperna är konventionella elavtal som ”rörligt avtal månadsvis”, ”fast pris med bindningstid” och ”mixpris med bindningstid”. En annan avtalstyp är ”timprisavtal” som ibland även kallas ”spotprisavtal” eller ”rörligt timme för timme”.

 • Hur påverkar olika typer av elavtal vilka besparingar jag kan göra?

  Den största skillnaden är att elräkningen med konventionella elavtal påverkas av hur mycket ström du förbrukar per månad, och du kan bara påverka elräkningens summa genom att minska den mängd el du gör av med. Med ett timprisavtal kan du kanske även med ett ändrat beteende, dessutom minska din kostnad genom att omfördela din förbrukning till lågkostnadstimmar på dygnet.

 • Kan jag timprisstyra min värmepump?

  I dagsläget finns det möjlighet att timprisstyra värmepumparna Atlas, Calibra, Calibra Eco, Calibra Cool, Mega, Mega Eco & Athena. Dessa har stöd i mjukvaran från fabrik (standard sedan Februari 2023) för att ansluta till tilläggstjänsten ”Smart Price” via Thermia Online.

  Smart Price är primärt avsett för den som har elavtal med timpris. Tjänsten kan då automatiskt planera och anpassa värmepumpens värme­ och varmvattenproduktion baserat på timpriset från elbörsen Nord Pool. Genom att värma hus och varmvatten lite extra när priset är lågt och därefter klara sig med att värma lite mindre när elpriset är högre kan en del av elförbrukningen flyttas från tider med högt timpris till tider då elpriset är lägre (och tillgången på el är bättre).

  Om du har en av ovanstående värmepumpar producerad innan Februari 2023, eller värmepumpen Diplomat Inverter, så krävs normalt en mjukvaruuppdatering för att få stöd för tjänsten.

  För att veta mer om tjänsten och om den är tillgänglig för din installation och värmepump, läs mer om tjänsten Smart Price.

 • Vad bör man vara medveten om vid timprisstyrning av värmepump?

  För att elräkningen ska påverkas positivt av timprisstyrning av värmepump (Smart Price) krävs att du har ett timprisbaserat avtal med din elleverantör (ej att förväxla med rörligt elpris månadsvis). Fler bra saker att vara medveten om:

  • För att kunna nyttja de olika elpriserna måste man tillåta inomhustemperaturen i huset att variera lite mer upp och ned än vanligt. Hur detta upplevs beror även på husets värmesystem, exempelvis har golvvärme i betong ofta bättre förutsättningar att lagra värme i jämförelse med radiatorer. 

  • Det kan ofta bli något varmare nattetid och kallare dagtid, eftersom elen oftast är billigare nattetid.

  •  Eventuella termostater i anläggningen måste vara injusterade på en högre temperatur än normalt så att huset kan tillgodogöra sig värmen under lågprisperioder. 

 • Vad är Smart Price?

  Smart Price är en kostnadsfri tilläggstjänst i Thermia Online som kan planera och anpassa värmepumpens värme- och varmvattenproduktion baserat på timpriset från elbörsen Nord Pool, genom att värma hus och varmvatten lite extra när priset är lågt och därefter klara sig med att värma lite mindre när elpriset är högre. På så sätt kan en del av elförbrukningen flyttas från tider med högt timpris till tider då elpriset är lägre (och tillgången på el är bättre).

  • Din värmepump ska vara uppkopplad på Thermias Onlinetjänster.
  • Din värmepump behöver ha (lägst) mjukvaran Genesis 13.00 installerad.
  • Din värmpump behöver i dagsläget även vara installerad och registrerad i Sverige enligt ditt Thermia Online konto.
  • För att ekonomiskt kunna dra nytta av att Smart Price-Beta kommer flytta en del av din förbrukning till tider med lägre elpris, så behöver du ha timprisbaserat avtal med din elleverantör (ej att förväxla med rörligt elpris månadsvis).

   

  *Idag stödjs tjänsten Smart Price av följande värmepumpsmodeller: Atlas, Calibra/Calibra Eco/Calibra Cool, Diplomat Inverter, Athena, Mega/Mega Eco. Fler modeller kan tillkomma efter hand.

  Läs mer om Smart Price.

 • Hur ser Thermia på tredjepartslösningar för att styra värmepumpen på timpris?

  På marknaden förekommer det tredjepartslösningar för att exempelvis lura värmepumpen att köra på olika sätt, beroende på timpriset på el. Thermia ansvarar ej för funktionen av dessa lösningar och kan därmed ej heller ta ansvar för eventuella driftstörningar, skador på egendom eller andra följdfel som helt eller delvis skulle kunna orsakas av dessa.

För dig som vill veta mer!

I det här dokumentet kan du fördjupa dig och hitta fler tips och råd kring de frågor
många värmepumpsägare ställer sig, vi guidar dig och förklarar vilka förändringar som kan göra skillnad.  
Läs tipsen här (pdf).

6 tips för att spara el

Vi har tagit fram ytterligare en lista med generella energispartips, stora som små. Tips som du kan genomföra i ditt hushåll för att minska din energiförbrukning och spara pengar. Men hjälp av energieffektivisering minskar du även din miljöpåverkan. 

LÄS MER

Vill du få kostnadsfria råd av en energiexpert?

Låt oss kontakta dig, eller ta själv kontakt med en av våra kunniga återförsäljare.

FÅ KOSTNADSFRIA RÅD AV EN EXPERT HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4