Vi ville bara ha det så enkelt som möjligt

Den gamla kombipannan skulle ut, och Bengt Ivarsson hade tidigt bestämt sig för vad han ville ha istället. –  Jag ville ha jordvärme, och jag ville ha en värmepump med inverterstyrning.

Paret Ivarssons jordvärme:

Villa: Skånelänga i tegel
Boyta: 120 m2 + 10 m2 uppvärmt förråd
Ort: Alberta, Staffanstorps kommun
Personer i hushållet: Två vuxna
Värmepump installerad: 2015
Värmepump: Thermia Diplomat Inverter 5-17 kW
Värmekälla: Jordvärme

- Grannarna hade tipsat om Thermia. När Diplomat Inverter lanserades var jag den första i Skåne att beställa. När den gamla kombipannan skulle ut, visste jag vad jag ville ha: jordvärme, och en värmepump med inverterstyrning. 

Invertertekniken innebär att varvtalet i kompressorn justeras kontinuerligt efter hur mycket effekt som behövs. Eftersom Bengt själv arbetar med liknande teknik inom industrin, var han övertygad om att det skulle vara en utmärkt lösning. 

–  Det fungerar perfekt. Större delen av tiden kör värmepumpen på låga varvtal, och det innebär att den går väldigt tyst.

Kontakten med återförsäljaren fungerade väldigt smidigt. Första dagen plöjdes 500 meter slang ned i marken utanför den vackra skånelängan på slätten utanför Staffanstorp. Andra dagen revs den gamla kombipannan ut, och dag tre installerades värmepumpen.  

–  Det är ett väldigt blåsigt läge, och huset är inte välisolerat. Men vi ligger på en årsförbrukning på bara 8500 kWh inklusive hushållsel, så jag tror att vi har en väldigt hög verkningsgrad i systemet. 

 

–  Installatörerna som var på plats gjorde ett mycket bra jobb, och lämnade snyggt och prydligt efter sig när de var klara”, tillägger Bengt.

Det gamla värmesystemet var byggt med små radiatorer som kräver en mycket hög temperatur på vattnet, vilket i sin tur ger en hög energiförbrukning. Därför beslutade Bengt att byta ut alla radiatorer i huset, och det gjorde en enorm skillnad. 

–  Den volymen behövdes, och när jag hade gjort det kunde vi få ned förbrukningen ordentligt.

Även varmvattenproduktionen fungerar helt perfekt, enligt Bengt. Thermias lösning med HGW-teknik ger en stor mängd varmvatten. När värmepumpen värmer huset produceras varmvattnet på köpet, och allt fungerar med automatik. Det är antagligen det främsta skälet till att Bengt skulle rekommendera samma lösning: 

–  I början sprang man och tittade till anläggningen av ren nyfikenhet, men nu kan jag glömma den helt. Ibland kan man vara lite nördig och kolla lite, men det finns ingen anledning. Allt bara fungerar.

Har du frågor kring att välja en Thermia värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på jordvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med jordvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om jordvärme

Se de allra vanligaste frågorna om jordvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: JORDVÄRME

Begär offert

Bli nöjd med jordvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4