Thermia lanserar Calibra Eco

Marknadens första bergvärmepump med framtidens köldmedium R452B

Pressmeddelande 2020-12-11

På Thermia arbetar vi ständigt med utveckling och ny teknik för att bidra till ett ännu mer hållbart och klimatstart samhälle. Ett stort steg i denna riktning är vår nya bergvärmepump Calibra Eco – världens första bergvärmepump med det klimatvänligare köldmediet R452B.

Bergvärmepumpar är redan ett miljösmart val eftersom de utnyttjar en förnyelsebar energikälla. Med Calibra Eco i vårt sortiment kan vi ännu bättre möta den växande efterfrågan på miljövänligare alternativ. Med Calibra Eco kan vi erbjuda marknaden en bergvärmepump som inte bara är en av de mest effektiva, utan som redan nu även har nästa generations köldmedium – R452B.

Det mest rättvisande måttet
Köldmediet R452B har ett väldigt lågt GWP-värde. Detta i kombination med att Calibra Ecos konstruktion inte behöver lika mycket köldmedium som vanligt, så blir den s.k. C02-ekvivalenten* mycket låg jämfört med liknande bergvärmepumpar på marknaden. GWP står för ”Global Warming Potential” och anges i GWP/gram gas. C02-ekvivalenten är det idag mest rättvisande måttet för en produkt och visar GWP-värdet gånger fyllnadsmängd. Det tar alltså även hänsyn till hur mycket köldmedium en specifik produkt innehåller.

Kalibrerar och utnyttjar anläggningen till max
I övrigt är Calibra Eco samma smarta värmepump som Calibra, med alla dess funktioner och fördelar. Tack vare den senaste tekniken kan den kontinuerligt kalibrera in sig efter ditt värmebehov och ditt borrhål. Det gör att din anläggning utnyttjas till max, oavsett om du sätter in den i ett nybyggt hus, byter ut en gammal värmepump eller en annan värmekälla. Calibra Eco har ett högt SCOP-värde (upp till 5,96) och en mycket hög total årsvärmefaktor (SPF**), vilket ger minimal energiåtgång över hela året.

Bredare sortiment med nya effektstorleken 16 kW
Med Calibra Eco stärker vi också vårt bergvärmesortiments effektspann genom att introducera en ny storlek som täcker effektområdet 4–16 kW, vilket ytterligare ökar möjligheten att hitta ett effektivt och klimatsmart alternativ för ännu fler.

För mer information:
Lars Gyllander, försäljningsdirektör
lars.gyllander@thermia.se
0709-82 86 15

 

*CO2-ekvivalenten är det mest rättvisande måttet för en produkt. Måttet visar GWP-värdet gånger fyllnadsmängd och tar alltså även hänsyn till hur mycket köldmedium en specifik produkt innehåller. GWP står för ”Global warming potential” och anges i GWP/gram gas.

**Total årsvärmefaktor, SPF, är det mått som beskriver hur effektivt din värmepump arbetar över ett helt år, där man även tar hänsyn till varmvattenproduktionen och geografisk placering. Detta räknas fram specifikt för varje hus.

 

 

Pressmeddelande i PDF-format >>

För dig som vill veta mer

Här kan du läsa mer om vår senaste lansering. Calibra Eco - bergvärmepumpen med framtidens köldmedium R452B.

Läs mer