Thermia lanserar Athena

– en luft/vatten-värmepump i det absoluta toppsegmentet

Pressmeddelande 2021-10-27

Med Athena breddar vi Thermias sortiment med en luft/vatten-värmepump i segmentets absoluta topp. Prestandan är en av marknadens bästa och Athena har exceptionellt hög effektivitet, verkningsgrad och besparing, också under årets kallaste månader. Dessutom är det en av marknadens allra tystaste luft/vattenvärmepumpar.

Även vid full effekt
Athena kan leverera 417 liter* varmvatten, en av marknadens största varmvattenmängder för luft/vatten-värmepumpar. Vattentemperaturen är mycket hög, upp till 65°C vid utetemperaturer ända ner till –20°C. Dessutom är återladdningen av varmvatten väldigt snabb och energieffektiv, även vid riktigt låga utomhustemperaturer.

Hög besparing även vid hög effekt
Athena är mycket effektiv, även när det är riktigt kallt ute och effektbehovet är som allra störst. Den höga årsverkningsgraden på SCOP 4,7** möjliggörs av att Athena – som en av få luft/vatten-värmepumpar idag – är utrustad med den smarta EVI-tekniken (Enhanced Vapor Injection). EVI ökar kraften när det är riktigt kallt och ger högre effektivitet och varmare vatten än traditionell teknik. Det resulterar också i att Athena har ett betydligt högre COP-värde än de flesta andra luft/vatten-värmepumpar på marknaden, även vid låga temperaturer.

Senaste invertertekniken
Athena är byggd med den allra senaste invertertekniken, vilket betyder att den kontinuerligt anpassar effekten efter behov och utetemperatur. Den använder med andra ord aldrig mer energi än vad som behövs.

Väldigt tyst – även vid full effekt
Athena är en av de tystaste luft/vatten-värmepumpar på marknaden. Alla luft/vatten-värmepumpar låter mer när dom går på full effekt, men även då ligger Athena på en låg ljudnivå jämfört med många andra.

Flera varianter ger stor flexibilitet och många möjligheter
Athena finns i två olika effektstorlekar på utomhusdelen (7,85–14 kW och 7,85–17,5 kW) och tre olika varianter av inomhusdelen (Total 300L, Total EQ och Total Compact). Det ger möjlighet att välja en optimal kombination efter olika förutsättningar och behov – och att Athena klarar av att leverera värme och en stor mängd varmvatten även till flerfamiljshus och enskilda hushåll med stora energibehov.

Smart styrning och Thermia Online som standard
Athena har en modern design med smart och intuitiv styrning via en högupplöst färg-touchscreen på inomhusdelen. Thermia Online ingår som standard, helt utan abonnemangskostnader. Dessutom ingår också de första 6 åren av Thermias trygghetsförsäkring inklusive åskskydd. Thermia Trygg kan sen förlängas årsvis upp till 16 år.

För mer information:
Lars Gyllander,
försäljningsdirektör
lars.gyllander@thermia.se
0709-82 86 15

Pressmeddelande i PDF-format >>

* 417l vatten gäller Athena 14 H/18 H med inomhusdelen Total 300L, genomsnittligt klimat enligt EN16147 i komfortläge.
** SCOP 4,7 för Athena 14 H enligt mätstandard EN14825 (medelklimat, golvvärme)
SCOP 4,63 för Athena 18 H enligt mätstandard EN14825 (medelklimat, golvvärme)