Bergvärme - kostnad och pris

Man ska inte sticka under stol med att en bergvärmepumpsinstallation är en stor investering. Vad påverkar din bergvärme-kostnad?

Vad kostar bergvärme?

Den frågan ställs ofta både till oss på Thermia och våra installatörer. Det är en mycket relevant fråga som det tyvärr inte går att ge ett enkelt och entydigt svar på. Anledningen till det är att du inte bara köper en värmepump när du installerar bergvärme – du köper hela installationen, vilken kan skilja väldigt mycket åt från fall till fall. Det är därför det inte går, och inte är seriöst, att presentera ett ”fast pris” för bergvärme. Det bästa sättet att få ett bra pris, är att boka ett hembesök där återförsäljaren kan se just ditt hus förutsättningar och kan räkna på exakt hur bra pris dom kan ge dig. 

För att ändå ge dig en uppfattning om nivån på investeringen, så kan man säga att priset för en bergvärmeinstallation brukar hamna någonstans mellan 105 000 till 195 000, beroende på förutsättningarna. De flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig även att installera direkt, men betala månadsvis. Läs mer om att delbetala i din egen takt.

3 viktiga tips när du jämför priser på bergvärme

När du jämför priser på bergvärme så finns det några saker som är värda att tänka lite extra på, för att göra ett så bra värmepumpsköp som möjligt. 

Allt ska ingå i priset

För att kunna göra en rättvisande jämförelse mellan offerter på en bergvärmeinstallation, är det viktigt att kontrollera noga vad det är som ingår i priset. Det kan skilja ganska mycket om inte allt är med i offerten.

Läs den här listan som guide till vad som bör ingå: Att jämföra priser på bergvärme

Hur bra värmepump får du för pengarna?

Det kan skilja mycket mellan olika värmpumpsmodeller, både när det gäller prestanda och i effektstorlek. Det är inte alltid den lägsta installationskostnaden som ger den bästa ekonomin på lång sikt. Begär en energikalkyl så kan du se hur bra en viss värmepump kommer att prestera i just ditt hus, vilket är viktigt att väga in i prisfrågan.

Priset ska sättas utifrån dina förutsättningar

Fasta priser är sällan en bra deal för dig som kund, eftersom dom måste sättas med god marginal för att ta hänsyn till det oförutsedda.

Med ett hembesök kan återförsäljaren ge dig bästa möjliga pris, genom att ta fram en lösning som är exakt anpassad för just dig och ditt hus.

 

Hur mycket kan du spara?

Din besparing bör alltid vara större än din kostnad för bergvärme. Gör en enkel kalkyl!

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om bergvärme

Vi har sammanställt de allra vanligaste frågorna om bergvärme. Kanske finns svaret på din fråga här?

FRÅGOR OCH SVAR: BERGVÄRME

Begär offert

Förutom din kostnad för bergvärme, hjälper vi dig även beräkna ROT-avdrag och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Boka kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi dig räkna ut både din exakta kostnad för att installera bergvärme och hur mycket du kommer spara i uppvärmningskostnad.

BOKA KOSTNADSFRITT HEMBESÖK

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Så påverkas priset av ditt hus förutsättningar

Kostnaden för en bergvärmeinstallation påverkas av många saker. Hur långt det är att borra ner till berget, husets byggnadsår, eventuella tilläggsfunktioner, befintlig värmeanläggning, hur många som bor i hushållet med mera.

Läs mer om hur olika förutsättningar i huset och ert hem påverkar priset för en bergvärmeinstallation.

Detta påverkar priset på bergvärme

Energikalkylen visar vad du får för pengarna

Efter hembesöket, då återförsäljaren samlat in all den information som behövs, kommer du att få en en energikalkyl som är specifikt framtagen utifrån dina unika förutsättningar. Den ger dig en detaljerad beskrivning av bland annat:

  • Vilken värmepump och installationslösning som är bäst i ditt fall
  • Vilken årskostnad och besparing du kan förvänta dig av anläggningen i framtiden
  • Hur snabbt du tjänar in investeringen
  • Borrhålsdjup och slinglängd med mera

Familjen Höjenberg valde utifrån Energikalkylen och återförsäljarens rekommendation att byta från en elpanna till en Diplomat Inverter L.

Läs mer om familjen Höjenbergs bergvärmeinstallation.