Kundreferenser: Jordvärme

Här kan du läsa berättelser från några av våra kunder, om deras förutsättningar och hur mycket de sparar med jordvärme.

Paret Ivarsson:
–  Vi ville bara ha det så enkelt som möjligt

Villa: Skånelänga i tegel
Boyta: 120 m2 + 10 m2 uppvärmt förråd
Ort: Alberta, Staffanstorps kommun
Personer i hushållet: Två vuxna
Värmepump installerad: 2015
Värmepump: Thermia Diplomat Inverter 5-17 kW
Värmekälla: Jordvärme

Den gamla kombipannan skulle ut, och Bengt Ivarsson hade tidigt bestämt sig för vad han ville ha istället. 

–  Jag ville ha jordvärme, och jag ville ha en värmepump med inverterstyrning. Grannarna hade tipsat om Thermia. När Diplomat Inverter lanserades var jag den första i Skåne att beställa.

Invertertekniken innebär att varvtalet i kompressorn justeras kontinuerligt efter hur mycket effekt som behövs. Eftersom Bengt själv arbetar med liknande teknik inom industrin, var han övertygad om att det skulle vara en utmärkt lösning. 

–  Det fungerar perfekt. Större delen av tiden kör värmepumpen på låga varvtal, och det innebär att den går väldigt tyst.

Kontakten med återförsäljaren fungerade väldigt smidigt. Första dagen plöjdes 500 meter slang ned i marken utanför den vackra skånelängan på slätten utanför Staffanstorp. Andra dagen revs den gamla kombipannan ut, och dag tre installerades värmepumpen.  

–  Det är ett väldigt blåsigt läge, och huset är inte välisolerat. Men vi ligger på en årsförbrukning på bara 8500 kWh inklusive hushållsel, så jag tror att vi har en väldigt hög verkningsgrad i systemet. 

–  Installatörerna som var på plats gjorde ett mycket bra jobb, och lämnade snyggt och prydligt efter sig när de var klara”, tillägger Bengt.

Det gamla värmesystemet var byggt med små radiatorer som kräver en mycket hög temperatur på vattnet, vilket i sin tur ger en hög energiförbrukning. Därför beslutade Bengt att byta ut alla radiatorer i huset, och det gjorde en enorm skillnad. 

–  Den volymen behövdes, och när jag hade gjort det kunde vi få ned förbrukningen ordentligt.

Även varmvattenproduktionen fungerar helt perfekt, enligt Bengt. Thermias lösning med HGW-teknik ger en stor mängd varmvatten. När värmepumpen värmer huset produceras varmvattnet på köpet, och allt fungerar med automatik. Det är antagligen det främsta skälet till att Bengt skulle rekommendera samma lösning: 

–  I början sprang man och tittade till anläggningen av ren nyfikenhet, men nu kan jag glömma den helt. Ibland kan man vara lite nördig och kolla lite, men det finns ingen anledning. Allt bara fungerar.

Paret Josefsson
– 33 år utan krångel

 

Villa: Enplanshus av trä, byggår 1979
Boyta: 127 m2
Ort: Tranemo
Personer i hushållet: Två
Värmepump installerad: 1979 för parets första värmepump, oktober 2012 för deras andra värmepump
Typ av värmepump: Diplomat Optimum G3
Typ av värmekälla: Jordvärme

1979 installerade paret Josefsson sin första Thermia-värmepump, och efter 33 års problemfri drift var valet enkelt, den dagen då trotjänaren skulle bytas ut.

- Vi har haft en Thermia JBC400M jordvärmepump i 33 år. Den har fungerat oklanderligt och elpatronen var aldrig någonsin igång. Förutom driftsäkerheten har vi dessutom fått bra service av återförsäljaren. 

Det gjorde att vi inte ville byta till någonting annat än en ny värmepump från Thermia. Alla andra värmekällor och leverantörer var uteslutna, konstaterar Sten-Åke Josefsson.

Deras nya jordvärmepump blev en Diplomat Optimum G3. Vilket var den nyaste på marknaden, något som var ett krav från paret. Självklart var även miljöaspekten viktig.

Paret tycker att det bästa med deras jordvärmepump är att den är tyst och underhållsfri. Att de dessutom fått bra service från Thermia-återförsäljaren under 33 år, gör att de känner sig extra trygga med sitt val.

- Allting har fungerat perfekt under alla dessa år. Jag och min hustru är oerhört nöjda och vi kommer aldrig byta från jordvärme, avslutar Sten-Åke.

Begär en offert

Bli nöjd med jordvärme du med! Vi tar alltid helhetsansvar för installationen och vi hjälper dig beräkna ROT och din framtida besparing.

BEGÄR OFFERT

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du också på jordvärme? Vi hjälper dig gärna med helt kostnadsfri rådgivning.

KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Vi hjälper dig gärna med frågor när du funderar på att köpa värmepump. Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

Namn: * Ort: * Telefon: * E-postadress: *

(* = obligatoriskt att fylla i)

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan du spara med jordvärme? Testa att göra en snabbkalkyl med vårt verktyg.

EKONOMI OCH KALKYL

Vanliga frågor om jordvärme

Se de allra vanligaste frågorna om jordvärme. Kanske hittar du svaret på din fråga?

FRÅGOR OCH SVAR: JORDVÄRME