Vanliga frågor om luft/vatten-värmepump

Här listar vi de fem vanligaste frågorna som vi brukar få om värmepumpar av typen luft-vatten, tillsammans med våra svar.

Vanligaste frågorna

 • Var ska jag placera utedelen till en luft/vatten-värmepump?

  Så länge den inte är instängd kan man egentligen placera utedelen till en luft-vatten-värmepump var som helt. Men det finns en begränsning kring hur långt från huset den kan stå. Maximala längden mellan utedel och innedel är 30 meter för Thermia Atria Optimum och 15 meter för Thermia Atec. Kontakta en Thermia återförsäljare så får du råd och tips på var du kan placera utedelen.

  Kom ihåg också att eftersom fläkten till en luft-vatten-värmepump ibland måste gå på högre varv (då effektbehovet är större) så kan det vara bra att inte placera den på platser där man vill ha det tyst, t.ex. utanför ett sovrumsfönster. Slutligen är det den estetiska aspekten som spelar roll, men där är det bara du själv som kan avgöra var du tycker att den passar.

 • Ingår det varmvattenberedare när man köper luft/vatten-värmepump?

  Ja, som standard för Thermia Atria Optimum. När det gäller Thermia Atec så väljer du detta själv, eftersom det finns tre olika inomhuspaket att välja mellan. Varmvattenberedare ingår där i det största av paketen, vilket heter Atec Total.

 • Hur stor mängd vatten blir det vid en avfrostning av en luft/vatten-värmepump?

  Cirka 2-3 liter.

 • Hur många avfrostningar per dygn bör man ha?

  Antalet avfrostningar per dygn är mycket svårt att generellt säga eftersom det beror på utomhustemperatur, luftfuktighet, hur mycket din luft/vatten-värmepump går osv. En grov fingervisning på antalet avfrostningar: Utetemp +4°C till -4°C 6-12 st /dygn, Utetemp -5°C till -10°C 4-8 st /dygn, Utetemp -10°C till -20°C 1-3 st /dygn.

 • Vad är skillnaden mellan en Atec och en Atria Optimum.

  Den stora skillnaden är att Atria Optimum har alla vitala komponenter (som kompressor och elektronik) placerade inomhus, medan Atec har dessa placerade i utedelen. Detta gör Atria Optimum extra anpassad för tuffa klimat och väderförhållanden.

  En annan skillnad är att Atec har kylfunktion, vilket innebär att du kan få svalka i huset under årets varmaste dagar.