Vanliga frågor om luft/vatten-värmepump

Här listar vi de fem vanligaste frågorna som vi brukar få om värmepumpar av typen luft-vatten, tillsammans med våra svar.

Vanligaste frågorna

 • Var ska jag placera utedelen till en luft/vatten-värmepump?

  Så länge den inte är instängd kan man egentligen placera utedelen till en luft-vatten-värmepump var som helt. Men det finns en begränsning kring hur långt från huset den kan stå. Maximala längden mellan utedel och innedel är till exempel 15 meter för Thermia Atec. Kontakta en Thermia återförsäljare så får du råd och tips på var du kan placera utedelen.

  Kom ihåg också att eftersom fläkten till en luft-vatten-värmepump ibland måste gå på högre varv (då effektbehovet är större) så kan det vara bra att inte placera den på platser där man vill ha det tyst, t.ex. utanför ett sovrumsfönster. Slutligen är det den estetiska aspekten som spelar roll, men där är det bara du själv som kan avgöra var du tycker att den passar.

 • Ingår det varmvattenberedare när man köper luft/vatten-värmepump?

  Du väljer detta själv och det finns fem olika inomhuspaket att välja mellan. Varmvattenberedare ingår där i det största av paketen, Total, Total EQ och Total Compact.

 • Hur stor mängd vatten blir det vid en avfrostning av en luft/vatten-värmepump?

  Cirka 2-3 liter.

 • Hur många avfrostningar per dygn bör man ha?

  Antalet avfrostningar per dygn är mycket svårt att generellt säga eftersom det beror på utomhustemperatur, luftfuktighet, hur mycket din luft/vatten-värmepump går osv. En grov fingervisning på antalet avfrostningar: Utetemp +4°C till -4°C 6-12 st /dygn, Utetemp -5°C till -10°C 4-8 st /dygn, Utetemp -10°C till -20°C 1-3 st /dygn.